loader
Foto

Din Evul Mediu direct la panouri fotovoltaice

După un trecut petrecut la lumina opaițului, localnicii dintr-un cătun uitat de lume din județul Hunedoara vor avea un viitor luminos. La propriu. Ei sunt locuitorii primului cătun din România iluminat cu panouri solare.

 

Vest Exclusiv

Obișnuiți să-și lumineze locuințele cu lumânări și opaiţe, localnicii au în sfârșit becuri. Voluntarii unei organizații neguvernamentale au urcat în vârf de munte și le-au montat panouri solare, iar de acum sătenii se pot bucura de beneficiile electricității. Cătunul este primul din România iluminat cu panouri fotovoltaice.

Satul Ursici din munții Șureanu nu a fost niciodată electrificat. În cele 14 gospodării îşi duc traiul 51 de suflete. Planul de racordare a caselor la reţeaua naţională de electricitate, existent încă de dinainte de Revoluţie, a rămas la stadiul de proiect.

Dar membrii Organizației „Free Mioriţa” au reuşit să schimbe situația în bine. Au strâns fondurile necesare cumpărării şi montării de panouri solare, astfel încât fiecare gospodărie din Ursici să aibă lumină, fără costuri, fără aprobare de la autorităţi şi fără facturi.

Costul investiției pentru fiecare gospodărie a fost de aproximativ 500 de euro. Sunt incluse aici panoul solar propriu-zis, acumulatorul, becurile cu leduri, cablurile și întrerupătoarele.


Imaginea: Dan Radivoi, Reporter: Diana Neda

Oamenii din Ursici trăiesc din agricultura, din creșterea oilor şi a vitelor. Cei mai multi dintre locuitorii cătunului sunt bătrâni. Cei câțiva copii n-au implinit încă vârsta pentru a merge la şcoală. Dar când vor ajunge elevi nu vor mai fi nevoiți să-și facă temele la lumina lumânării.

Reportajul este difuzat în premieră  în emisiunea Vest Exclusiv la TVR Timișoara,  sâmbătă 2.11 la ora 20.00, cu reluare duminică 3.11 la ora 11.00.

21:00 Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual (R)

(Reluare)

21:30 Minorităţi în limba italiană (R)

(Reluare)
 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara