loader
Foto

"Gândește Verde": ce mai e nou la Călan?

După 1989 la combinatul siderurgic de la Călan s-a oprit treptat activitatea. În anii care au urmat s-a distrus tot ce putea fi distrus iar locul a ajuns la un moment dat să arate a decor de film post-apocaliptic.

 

Constantin Mărăscu
Gândește Verde!

UPDATE:  Ediţia emisiunii este disponibilă pe TVR+.

În anul 2002 Combinatul siderurigic Sidermet din Călan s-a divizat în 12 societăţi care au început să sucombe pe rând. Din cei 12 negri mititei au rămas mult timp doar ruine care atestă faptul că omul este destul de inventiv când este vorba să distrugă şi să ducă totul la fier vechi.

Dinspre Călan încep să vină veşti mai bune pentru că din cele peste 140 de ha de teren, ocupate cândva de platforma industrială integrată, circa 40 de ha sunt aproape ecologizate.

O istorie recentă în imagini, unele datând din 2002, altele din 2004, 2006 şi 2013 vă vor da o dimensiune aproximativă asupra optimismului din urmă cu 11 ani, pesmismului din urmă cu 8 ani şi din nou optimismul de anul acesta.

Reportajul este difuzat în cadrul emisiunii "Gândește Verde!" pe TVR 3 joi 28.11 de la ora 18.00 (cu reluare vineri 29.11 noiembrie de la ora 5.00) şi pe TVR Timişoara vineri 29.11 de la ora 19.00 (cu reluare sâmbătă 30.11 de la ora 10.00).


Imaginea : Iuliu Theer şi Virgil Cîndea. Montajul: Ilie Silviu Mandravel. Realizator : Constantin Mărăscu

15:30 Minorităţi în limba italiană

16:00 Forum economic

- direct
 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara