loader
Foto

Galerie foto

Muzicieni români din Austria și Croația la "Dincolo de granițe"

Lumea s-a deschis după 1989 pentru artiștii României. Ei pot vedea cum arată țara natală și de dincolo de granițe.

 

Brînduşa Armanca
Dincolo de granițe

Muzicienii au fost primii care s-au bucurat de libertatea câștigată în decembrie 1989. Limbajul universal al muzicii le-a permis să treacă hotarele, să concerteze, să se cunoască cu alți muzicieni și adesea, să facă o carieră prestigioasă. Tinerii au pornit spre câte un Conservator faimos din lumea largă ca studenți.

Matei Ioachimescu este unul dintre ei. Născut la București, într-o familie cu bogată tradiție muzicală, a studiat flautul la celebra “Universität für Musik und Darstellende Kunst” din Viena, pe care a absolvit-o cu merite deosebite la clasa de solistică a renumitei profesoare Barbara Gisler Haase și s-a perfecționat cu Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle și Renate Armin Greiss.

Este “Magister Artium” al Universităţii din Viena, artist al Fundatiei “Yehudi Menuhin” din Viena şi laureat al mai multor premii şi burse internaţionale. Pentru meritele sale a fost investit de austrieci ca ”Ambasador al integrării”.

Dialogul cu tânărul artist, sosit în Timișoara pentru a urca pe scena Balului Vienez, arată că el vede diferit școala muzicală, tradiția românească, după studiile vieneze. Reintegrarea la Filarmonica ”George Enescu” din București unde a lucrat 8 ani, a fost mai grea decât adaptarea cu Austria. Ambele experiențe l-au învățat câte ceva și îl stimulează în performanță.


Imaginea: Adrian Covaci, Peter Keresztes și CAR TVR Timișoara. Montajul: Constantin Buță

Peter Oschanitzky, compozitor și dirijor, profesor la Universitatea din Osijek, reprezintă generația celor care au făcut muzică în condiții nefericite în Epoca Ceaușescu: cenzură de partid, săli reci, interdicție de a face turnee în stăinătate.

După ce a ocupat mai mulți ani funcția de director muzical al Operei din Timișoara, apoi o poziție similară la Filarmonica Banatul, a părăsit orașul și țara pentru Opera Națională croată.

Se întoarce periodic în țară pentru colaborări. Este Cetățean de onoare al Timișoarei. Și Oschanitzki este marcat de pendularea între lumi, dincolo și dincoace de hotare.

Reportajul este difuzat pe TVR Timișoara vineri 3.01 la ora 19.30, cu reluare sâmbătă 4.01 la ora 10.30, în cadrul emisiunii "Dincolo de granițe".

(w882)

7:30 Actual Regional (R)

(Reluare)

9:00 Cap de afiș (R)

(Reluare)
 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara