loader
Foto

Galerie foto

Pentru prima oară în România: Concert pe barajul de la Porţile de Fier

Nu pierdeți duminică 3.11 ora 17! O noua premieră marca Filarmonica Banatul: concert inedit pe Podul Prieteniei de la Porţile de Fier! Timp de 2 ore nicio maşină nu a mai trecut graniţa cu Serbia, pentru că s-au oprit să vadă cum se cânta şi se dansa.

 

Atmosfera, muzica, Dunărea în asfinţit, primul dans deasupra albiei Dunării şi artificii în premieră la Porţile de Fier. Toate acestea au fost surprinse într-o ediţie Caravana TVR3.

Evenimentul Filarmonicii Banatul, anunţat la orele serii, a dat pentru echipa TVR Timişoara startul unei zile la malul Dunării. Am căutat astfel întâmplări şi oameni de pe ambele maluri ale Dunării, într-o zi de toamnă cu mult soare. De aceea primul popas a fost la Sviniţa, locul de care îţi aminteşti inevitabil toamna, când te întrebi dacă s-or fi copt smochinele. Sviniţa e o comună majoritar sârbească, 96 % dintre locuitori sunt de etnie sârbă.

Tinerii din sat au o formaţie de dansuri sârbeşti, cu care adeseori pleacă la spectacole prin ţară ori Europa. Un festival al smochinelor, devenit brand local, aduce la Sviniţa mulţi turişti, mai ales toamna. Nu pleci din Sviniţa până nu schimbi o vorbă cu vreun pescar. Iar de preferat este ca dialogul să aibă loc în mijlocul Dunării.

imaginea: Iuliu Theer, Florin Moldovan, Adrian Covaci; montajul: Costantin Buță

Cu gândul la sârbii din Sviniţa trecem graniţa la românii din Serbia: Prima localitate după ce treci podul de la Porţile de Fier este Kladovo. Îi întîlneşti pe români la tot pasul, te înţeleg şi îi inţelegi dar, după spusele lor, suntem diferiţi: noi români, ei vlahi.

Pe seară ne întoarcem în România, la locul de întîlnire dat de Filarmonica Banatul, la mijlocul podului ce leagă cele 2 ţări. Un concert în premieră, cu cluburi Rotary din Timişoara şi Kladovo, infrăţite. Dar mai ales, după spusele unei spectatoare venite din Reşiţa, cu gândul la mucenicii care au inotat pe aici, in drumul lor spre Serbia şi libertatea de dincolo.

O Caravana TVR 3 inedită, datorită oamenilor şi întâmplărilor de pe cele două maluri ale Dunării. Duminică, 3 noiembrie, ora 17, pe TVR Timișoara și TVR3.

(w882) svinita

9:00 Cap de afiș (R)

(Reluare)

10:00 Minorităţi în limba italiană (R)

(Reluare)
 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara