loader
Foto

Galerie foto

"Totul la Vedere": Personalități îngropate în uitare

Notabilitățile Timișoarei de altădată, elita culturală a secolelor XIX și XX, savanți și fondatori de instituții riscă să piară din memoria orașului: locurile lor de veci sunt vândute, semn că disprețul față de lege s-a extins și în cimitire.

 

Brînduşa Armanca
Totul la vedere

Deși meritele personalităților sunt consemnate în cărți, mormintele lor dispar pe rând. S-a întâmplat pe vremea regimului comunist, se întâmplă și azi.

Un exemplu este Zsigmund Ormos, fost prefect, care a donat miile de obiecte de artă din colecția pemanentă a Muzeului de Artă timișorean. Mormântul său din Calea Lipovei a fost dat înainte de 1989 unei rude a administratorului cimitirului.

Criptele vechi de secole sunt ocupate de familiile bogate de romi, așa cum s-a întâmplat cu cavoul Schlichting din Calea Buziașului.

Mormintele vechilor primari – Carol Telbisz, János Török ș.a. – ar necesita îngrijire.

Fundația A treia Europă a întocmit în urmă cu câțiva ani o listă de 84 de astfel de monumente care ar trebui protejate prin trecerea sub Legea Monumentelor. Consiliul local de atunci a respins propunerea.

Vedem ce de făcut împreună cu János Szekernyés, istoric de artă, Smaranda Vultur, filolog, cercetător științific și Martin Staia, director în Primăria Timișoara.

Despre invitați

János Szekernyés este istoric de artă, președintele UAP Timișoara, autor bilingv al unor importante lucrări despre istoria culturală aTimișoarei, cum este monografia despre arhitectul László Székely, volumele despre reformații timișoreni, despre catedrala Millenium sau Notre Dame.

Smaranda Vultur este profesor universitar, cercetătoare de renume în istoria orală, publicistă, membră a Fundației A treia Europă. A scris și a coordonat lucrări despre germanii și evreii din Banat, despre deportările în Bărăgan.

Martin Staia este directorul Direcției Patrimoniu din Primăria Timișoara.

Emisiunea "Totul la Vedere" este difuzată pe TVR Timişoara joi 24.04.2014 la ora 19.00 (cu reluare vineri 25.04.2014 la ora 10.00).

***

Emisiunea poate fi urmărită și TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

(w882)

19:00 ACTUAL REGIONAL – direct (R)

(Reluare)

20:30 Drumuri aproape

 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara