loader
Foto

TVR Timişoara premiată în Ucraina, la Festivalul “Plaiul meu natal”

În perioada 7-10 septembrie 2016, la Ujgorod, în Ucraina, s-a desfăşurat cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului „Plaiul meu natal”, pentru programele de radio şi televiziune destinate minorităţilor naţionale.

 

Anul acesta au participat 9 ţări (Ucraina, Ungaria, România, Slovacia, Serbia, Muntenegru, Anglia, Polonia şi Austria), cu 68 de producţii de televiziune şi 45 de emisiuni radiofonice.

Emisiunile româneşti s-au bucurat şi de data aceasta de aprecieri din partea juriilor şi a publicului.

La secţiunea televiziune, reportajul ,,Irina Madear şi firul de lână, semnat de TVR Timişoara, realizator-Mihaela Bumbuc, imagine-Iuliu Theer, montaj-Cătălina Budescu, a obţinut menţiune pentru păstrarea tradiţiilor populare iar Mircea Barbu, Marius Danci şi Cristian Ştefănescu, tot de la TVR Timişoara, au primit premiul special pentru coloana sonoră.

Reportajul ,, Irina Madear şi firul de lână” aduce în prim plan rolul femeii ucrainene din diaspora românească. Povestea de viață a meșterului popular Irina Madear, din comuna Racovița, județul Timiș, ilustrează acele vremuri pentru unii demult apuse, când firul de lână era tors la lumina palidă a lămpii cu petrol, iar poveştile cusute cu multă gingășie prindeau contur în straiele de sărbătoare.

Ucrainencele noastre țeseau, nu doar pentru a-și îmbrăca familia sau casa, ci și din dorința de a duce mai departe o fărâmă din identitatea portului popular ucrainean.

Acest meștesug și arta războiului de țesut se reflecta adesea și în covoare, carpete, cergi, ștergare (prosoape), fețe de perină sau de masă și în multe alte accesorii care la final se transformau în adevărate capodopere de artă.

Astfel, rolul ucrainencelor care trăiesc în diaspora, departe sau aproape de granița cu Ucraina este să ducă mai departe tradiția, muzica, limba și cultura ucraineană, moștenite din străbuni.

La secţiunea radio, premiul special pentru aprecierile publicului a fost obţinut de o emisiune realizată la Radio Oltenia Craiova, de Ludovic Vulea, iar premiul din partea organizatorilor a revenit unei emisiuni realizată de Csaba Barta, de la Radio Timişoara.

La festivitatea de închidere a participat şi domnul dr. Gheorghe Anghel, ministru consilier la Ambasada României din Kiev.

(w882)

 

23:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)

23:30 Arhiva TVR Timișoara

 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara