loader
Foto

"Vest exclusiv": Comunitatea din Caraș Severin care tace și face

Slatina Timiş, o comună cărăşeană niciodată cooperativizată de la poalele muntelui Semenic, are servicii medicale de invidiat.

 

Brînduşa Armanca
Vest Exclusiv

Ediția de duminică, 1 decembrie, este disponibilă pe TVR+

Slatina-Timiş, o comună cărăşeană de la poalele muntelui Semenic, are un Centru medical pe care îl invidiază oraşele din apropiere, Reşiţa şi Caransebeş.

Departe de a sta cu mâna întinsă, oamenii locului s-au lăsat instruiţi de belgienii din Geel, un orăşel cu care Slatina-Timiş este înfrăţită: au extins împreună, din ajutoare şi voluntariat, vechiul dispensar, au făcut cabinet de consultaţii, cabinet stomatologic, laborator, săli pentru acţiuni sociale ba chiar şi un salon de cosmetică.

Sătenii afiliaţi Asociaţiei de Ajutor Mutual ADAMS dau 20 lei pe an şi pot plăti în plus medicii care vin aici şi le stau la dispoziţie. Dacă cineva are nevoie, poate închiria cu 50 de bani o cârjă sau cu 5 lei un scaun rulant. Ajutorul reciproc e cuvânt de ordine aici, spune Ioan Suru, zis „Johny”, sufletul programelor socio-medicale din Slatina-Timiş.

Dar localitatea preponderent catolică are, pe lângă programe europene în curs, şi o interesantă istorie povestitită de preotul din sat, Virgil Fekete: un toiag cu pecete regală arată că prinţul Albert, consortul Mariei Tereza, s-ar fi rătăcit pe aceste meleaguri şi a lăsat localnicilor care l-au salvat toiagul drept mulţumire. Pe locul unde a fost găsit principele, s-a construit în 1739 o capelă, apoi o biserică, dăruită de Maria Tereza localnicilor.

Emisiunea Vest Exclusiv este difuzată la TVR Timișoara sâmbătă 30.11 la ora 20.00, cu reluare duminică 1.12 la ora 11.00 iar pe TVR3 duminică 1.12 la ora 18.00 cu reluare luni 2.12 la ora 16.30.


Imaginea: Adrian Covaci, Montajul: Constantin Buţă, Realizator: Brînduşa Armanca

 

10:30 Cântecul de acasă (R)

(Reluare)

11:30 Izolați în România (R)

(Reluare)
 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara