Drumuri Aproape
Drumuri Aproape
Pentru jurnalistul din mine, meseria se confundă cu TVR Timişoara, care mi-a fost loc de muncă şi şcoală de televiziune deopotrivă. De aproape 15 ani călătoresc pe “Drumuri aproape”, iar când nu mă aflu pe teren, preiau rolul de producător pentru diverse emisiuni realizate de TVR Timişoara.
O emisiune de călătorie, care scoate la lumină locuri minunate, oameni faini şi poveşti de mult uitate. "Drumuri Aproape" se difuzează la TVR 3, duminică de la ora 12.00.

Proiect demarat în 2005, “Drumuri aproape” (TVR Timişoara/TVR 3) este o emisiune de călătorie care scoate la lumină locuri minunate, oameni faini şi poveşti demult uitate.

Povestea este spusă de fiecare dată la persoana întâi, de către călătorul care merge pentru prima oară într-un loc şi încearcă să afle cât mai multe lucruri de la oamenii din zonă, care capătă astfel rolul de ghid.

Dincolo de felul în care este împachetată, ca o poveste, informaţia are un rol esenţial, fie că este vorba despre informaţia culturală, istorică, gastronomică, geografică sau cea legată de tradiţii.

Titlul emisiunii se referă la călătoriile pe care, de cele mai multe ori, nu le realizăm, pentru că destinaţiile se găsesc la mică distanţă şi le considerăm adesea banale sau nu le acordăm defel importanţă.

Povestea fiecărui episod este despre lucruri care se găsesc foarte aproape şi despre care ştim mult prea puţin. Despre locuri pe lângă care am trecut poate fără să le dăm importanţă. Despre oamenii de acolo, cu amintiri ce merită împărtăşite.

Arhiva articole
#DrumuriAproape: Tri Kule - Cetatea de la Dunăre | VIDEO
joi, 21 octombrie 2021
Dacă ajungi pe Clisura Dunării, în amonte de Cazane, o plimbare pe mal, pe la Svinița, îți va oferi ocazia să vezi Tri Kule.
Biserica sârbească din Ciacova #DrumuriAproape | VIDEO
vineri, 27 august 2021
Odinioară, populația Ciacovei era în proporție covârșitoare sârbească, dovadă stă și biserica impunătoare din localitate.
Zimbrii de la Armeniș: Ecosistem refăcut și turism sustenabil| VIDEO
luni, 16 august 2021
Diana Bogea v-a invitat să urmăriți o ediție „Drumuri aproape" despre zimbrii de la Armeniș, Măgura Zimbrilor.    
Oradea: clădiri restaurate în Capitala Art-Nouveau a României | VIDEO
luni, 12 iulie 2021
Diana Pogea vă invită să urmăriți o ediție de colecție "Drumuri Aproape", despre Oradea- Orașul vechi
Povestea în imagini a Reșiței și Muzeul Cineastului Amator | VIDEO
miercuri, 07 iulie 2021
Călătoria la Reșița continuă în zona industrială a orașului, anume în cartierul Muncitoresc.
#DrumuriAproape: Reșița siderurgică are o istorie de 250 de ani | VIDEO
marţi, 08 iunie 2021
Reșița trăiește și astăzi din gloria industriei de odinioară, deși povestea cu siderurgia este cam la final.
Covăsânț: sat autentic din Podgoria Aradului în luptă cu adăugările | VIDEO
marţi, 25 mai 2021
Diana Pogea ne prezintă un sat zărăndean autentic din Podgoria Aradului, ce păstrează încă atmosfera de odinioară, cu toate renovările ori adăugirile ulterioare.
Zimbrii au revenit la Armenis iar de acum sunt de-ai locului | VIDEO
luni, 10 mai 2021
Diana Pogea vă invită să urmăriți o ediție "Drumuri aproape" despre un proiect special la Armeniș - revenirea zimbrilor.
#DrumuriAproape: Paşti la ucrainenii din Banat | VIDEO
luni, 03 mai 2021
„Câte bordeie, atâtea obiceie”, aşa spune o veche vorbă din popor. Iar în Banat ai şansa să experimentezi obiceiurile în variante multiple, dat fiind amalgamul de etnii şi culturi care-l fac atât de pestriţ şi, tocmai de aceea, atât de special.
Din Țara Făgetului în Țara Gugulanilor | VIDEO
luni, 26 aprilie 2021
Banatul, în toată măreția și splendoarea sa, oferă nenumărate motive pentru a-l vizita. Are natură, are atâtea povești și oameni faini. Și are o istorie culturală bogată, parte din istoria universală. Filmarile au fost realizate in 2008.
#DrumuriAproape: Bocșa are și cultură, are și industrie, are și tradiție | VIDEO
miercuri, 21 aprilie 2021
Povestea Bocșei este cu de toate. Are și cultură, are și industrie, are și tradiție. Indubitabil, “brand-ul” local e Tata Oancea, scriitorul în grai, care a creat o adevărată mișcare culturală printre localnici și a dus faima locului.
Ada Kaleh: Insula a ajuns sub apele Dunării dar poveștile rămân | VIDEO
duminică, 11 aprilie 2021
Odată ajuns la Orșova, oricine ți-ar putea spune ceva despre Ada Kaleh. Unii doar din auzite ori citite, alții, tot mai puțini, încă din amintiri. Pentru că povestea insulei începe cu “a fost odată…”.
Țara Morilor de Apă la #DrumuriAproape | VIDEO
marţi, 02 martie 2021
A fost odată ca niciodată un tărâm binecuvântat, cu oameni harnici, pământuri roditoare și râuri înțesate de mori de toate felurile, care să macine recolta bogată și să dea materia primă pentru pâinea ori coleșa cea de toate zilele. Țara Morilor de Apă
#DrumuriAproape: Pregătiri pentru excursii la munte | VIDEO
vineri, 08 mai 2020
Data de 15 mai aduce cu sine unele permisiuni, iar excursiile la munte s-ar putea numără printre ele.
#DrumuriAproape: Ulpia Traiana Sarmizegetusa | VIDEO
miercuri, 06 mai 2020
În așteptarea călătoriilor viitoare, vă invităm într-o călătorie pe “Drumuri aproape” la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. E un muzeu în aer liber, se poate păstra distanța socială, la cât spațiu e acolo...
Drumuri aproape: Relansarea turismului de proximitate | VIDEO
miercuri, 22 aprilie 2020
Atunci când vine vorba despre relansarea turismului, odată ce criza va lua sfârșit, primul care va avea de câștigat va fi turismul de proximitate.
Bucova, satul de la Poarta de Fier a Transilvaniei
vineri, 21 iunie 2019
Locul celebrelor bătălii între daci şi romani de la Tapae, Poarta de Fier a Transilvaniei e un loc demn de marcat pe harta unui călător, pentru importanţa istorică, strategică, geografică…..şi, fireşte, pentru locurile minunate pe care le poţi bate cu piciorul, odată ajuns aici.
Muzee
sâmbătă, 15 iunie 2019
Ce poţi face în Timişoara, într-o zi cu nori ameninţători care ar putea strica orice plan de petrecere a timpului liber? Ei, bine... poţi, de exemplu, să mergi la muzeu.
Băile Herculane: între gloria cu parfum de epocă şi Herculane Project
sâmbătă, 11 mai 2019
Pini negri de Banat cocoţaţi pe crestele munţilor, susurul Cernei, apele minerale şi termale cu excepţionale calităţi curative. Asta înseamnă Băile Herculane.
Paşti la ucrainenii din Banat
duminică, 21 aprilie 2019
În Banat ai şansa, oriunde ai merge, să experimentezi obiceiurile în variante multiple, dat fiind amalgamul de etnii şi culturi care-l fac atât de pestriţ şi, tocmai de aceea, atât de special.
Aradul din interior, văzut la
sâmbătă, 13 aprilie 2019
Nu trebuie să mergi spre vreo destinaţie exotică, pentru a face din călătoria ta o experienţă demnă de povestit. Poţi să mergi, bunăoară, la Arad, ca să descoperi oraşul din interior. La propriu. Şi deloc banal, cum vă veţi convinge deîndată.
La Glimboca, acasă la gugulanii din Caraş Severin
sâmbătă, 30 martie 2019
Glimboca este un sat cu o vechime serioasă, aşezarea fiind atestată documentar pe la 1370.
Drumuri (relativ) aproape. La Chișinău
sâmbătă, 26 ianuarie 2019
“Fii oaspetele nostru” este sloganul sub care Moldova îşi aşteaptă vizitatorii, iar de ajungi aici, să fii sigur că vei avea parte de o experienţă autentică şi memorabilă.
Ciacova a fost importantă în istorie şi are multe de oferit călătorilor
duminică, 16 decembrie 2018
Ne continuăm aşadar plimbarea prin Ciacova cu o nouă oprire de regitru ecumenic, de data asta la biserica catolică. Ca să fim cu inima împăcată că i-am vizitat şi pe sârbi, şi pe români, şi pe maghiari, şi pe nemţi, trăitori odinioară laolaltă în bună pace şi înţelegere, ca peste tot în Banat.
 “Heroes of the wood“ – Văliug, Caraş Severin
marţi, 11 decembrie 2018
O poveste spusă în alergare despre sport, natură, ambiţie, curaj şi perseverenţă la Drumuri aproape.
Ciacova: Arome, gusturi şi culoare, şi lume şi ţară
duminică, 09 decembrie 2018
Aşa, ca la orice festival, şi gastronomic pe deasupra. Dar festivalul despre care vă povestesc nu-i de ici, de colo, căci este Festivalul Păturatei pră crumpi, iar păturata asta, numai la Ciacova o poţi mânca, spun localnicii.
Şandra: cu poveşti despre şvabii de altădată şi cu aromă de Apfelstrudel
sâmbătă, 24 noiembrie 2018
Prin Şandra am trecut, mulţi dinte noi, în drumul spre vama Cenad sau spre alte destinaţii. Dar are şi locul ăsta povestea lui, o poveste ce merită descoperită. Aşa încât astăzi Şandra va fi pentru noi, călătorii pe „Drumuri aproape”, nu doar un punct de tranzit, ci însăşi destinaţia.
Pădurenii, ţinutul bisericilor şi al rugilor de lemn
marţi, 13 noiembrie 2018
Există locuri unde, chiar daca ai mai fost de atâtea ori, ai vrea să te întorci iar şi iar. Pentru că, oricât le-ai explora, mereu mai rămâne acel „ceva” care te cheamă înapoi.
Pădurenii. De la salba cu cheiţe la oţelul din Tour Eiffel
marţi, 06 noiembrie 2018
Ţinutul Pădurenilor este un tărâm de basm unde s-au păstrat nealterate graiul, datinile și poveştile. Iar pădurenii sunt bucuroşi de oaspeţi, cărora să le istoriseasca despre viaţa lor de acum şi de odinioară.
Unirea s-a făcut la Alba Iulia. După ce a început la Arad
luni, 29 octombrie 2018
Marea Unire, care a marcat pentru totdeauna istoria noastră naţională, a fost un rezultatul unui proces îndelung, pregătit temeinic în diverse colţuri de ţară, între care Aradul joacă un rol de maximă importanţă.
Drumuri aproape la Valeapai
sâmbătă, 20 octombrie 2018
Pentru cine nu ştie, şi multă lume probabil că nu ştie, Valeapai este o localitate din judeţul Caraş-Severin, un sătuc uitat de lume, încremenit în timp şi prea lipsit de viaţă.
Lacul Surduc. De ziua lui
vineri, 19 octombrie 2018
“Lacul timişorenilor”, aşa cum îl alintă lumea, e cel mai mare lac din judeţul Timiş şi o destinaţie tradiţională de weekend ori de vacanţă pentru oamenii din zonă.
DRUMURI APROAPE la Margina (partea a doua)
sâmbătă, 04 august 2018
Pentru oamenii care îşi duc traiul la ţară, o zi petrecută în mijlocul naturii, cu aer curat, ciripit de păsărele şi zumzet de gaze, nu reprezintă ceva ieşit din comun.
DRUMURI APROAPE la Margina (partea întâi)
sâmbătă, 28 iulie 2018
Margina este o comună din judeţul Timiş, situată undeva pe dealurile din împrejurimile Făgetului. Un loc frumos, ca multe altele din România. Şi doar atât, la prima vedere.
Kikinda: de la artă la călătorie, de la lut la mamut (partea a doua)
sâmbătă, 14 iulie 2018
O dimineaţă cu soare călduţ de primăvară spre vară. Şi o plimbare pe una dintre cele mai frumoase străzi din Europa, conform unui top realizat de o revistă de arhitectură.
Kikinda: de la artă la călătorie, de la lut la mamut (partea întâi)
vineri, 01 iunie 2018
Mulţi conaţionali de-ai noştri încercau în anii ’80 să ajungă aici, măcar cu permisul de mic trafic de frontieră. Iar Kikinda, ca întreaga Iugoslavie de atunci, reprezenta pentru noi Paradisul.
România, așa cum ne-o dorim. Astăzi: Oradea (partea a doua)
duminică, 27 mai 2018
Dacă, printr-o minune, ne-am fi teleportat aici, am fi putut jura că ne aflăm undeva în străinătate. Minune e însă faptul că oraşul ăsta dichisit, curat şi civilizat se găseşte în România, ţara în care am ajuns să ne minunăm de normalitate.
România, așa cum ne-o dorim. Astăzi: Oradea (partea întâi)
sâmbătă, 21 aprilie 2018
Să fie de vină clădirile renovate în proporţie covârşitoare? Sau oamenii? Sau atmosfera de civilizaţie pe care o respiră locul ăsta la fiecare pas?
Crăciun la Petriș, cu tradiții și dubași
duminică, 21 ianuarie 2018
Niciunde nu sunt Sărbătorile mai frumoase ca la țară, mai ales acolo unde viața sătească nu și-a pierdut din farmec și tradițiile se respectă cu sfințenie încă, făcând parte din firescul lucrurilor.
sâmbătă, 30 mai 2015
Zi faină de primăvară, cu soare pe cer şi Dunărea la picioare, premizele unei călătorii ca-n poveşti… pe “Drumuri aproape”.
Păuliş şi Conop: Ştefan Cicio Pop, Unirea şi amintiri despre un străbunic
marţi, 12 mai 2015
În Anul Centenar, România întreagă îşi îndreaptă atenţia căte Alba Iulia, locul unde s-a desăvârşit Unirea de la 1918. Este şi momentul să ne amintim cine au fost oamenii care şi-au pus toată energia şi averea în slujba idealului naţional.
vineri, 17 aprilie 2015
O seară într-o cabană de munte, cu poveşti depănate la gura sobei şi cu oameni faini... Aşa începe povestea călătoriei de astăzi, care nu-i chiar la început, căci excursia a debutat cu o zi în urmă… în episodul trecut.
vineri, 03 aprilie 2015
O călătorie la ceas de iarnă, cu toate ingredientele care fac din ea mult mai mult decât o banală excursie la munte.
vineri, 09 ianuarie 2015
Duminica asta, “Drumurile aproape” ne duc într-un sat tipic de Banat de munte, un sat de gugulani, căci așa li se spune localnicilor.
vineri, 21 noiembrie 2014
Săptămâna asta călătorim pe „Drumuri aproape” la Româneşti. O călătorie scrisă cu note muzicale şi cu amintiri, un drum măsurat în kilometri şi în timp, pe firul istoriei de 30 de ani de concerte în Peştera Româneşti.
“Drumuri aproape
joi, 06 noiembrie 2014
O nouă călătorie la Sasca, de data asta fără Cheile Nerei și Cascada Beușnița, dar cu o vizită la o căsuță din lut desprinsă parcă din povestea cu Hansel și Gretel, fără aventură și ture de rafting, dar cu adrenalină și concurs de mountainbike.
sâmbătă, 05 aprilie 2014
Între Arad și Timișoara sunt vreo 30 de kilometri pe autostradă. Le mai desparte și Mureșul, dar și o rivalitate istorică între cele două echipe de fotbal.
sâmbătă, 21 decembrie 2013
În vestul țării, bunăoară, trăiește cea mai mare comunitate de slovaci, care-și păstrează de secole, nealterate, credința și obiceiurile. Acestea ies la iveală mai cu seamă în perioada sărbătorilor.
luni, 09 decembrie 2013
Ribița se găsește undeva la granița dintre cele două țări și poate  tocmai de aceea are un farmec… dublu!
La
vineri, 22 noiembrie 2013
Miercuri, 27 noiembrie, echipa emisiunii a vizitat prima moară cu vânt de la Sichevița, care datează din 1810.
vineri, 15 noiembrie 2013
Dacă faci un drum pe aproape pe traseul Sânicolau Mare– Cenad– Beba Veche poți să te trezești cu un picior în România și altul în Ungaria. Ori în Serbia. Sau... în toate trei.
Tot prin Timișoara la “Drumuri aproape”
marţi, 29 octombrie 2013
Ne continuăm periplul prin Timișoara, la pas, alături de Alexandra, fata cu umbrelă roşie, pentru că nu am putut să reducem la doar 27 de minute o asemenea călătorie.
“Drumuri aproape”…foarte, foarte aproape. Prin Timişoara
vineri, 25 octombrie 2013
“Oraşul rozelor”, “Oraşul parcurilor”, “Mica Vienă” sau locul unde a izbucnit Revoluţia. Timişoara, cu vechi şi nou, cu bune şi cu rele, e un amalgam fascinant, pe care merită să-l cunoşti, fie în calitate de turist, fie în cea de locuitor al urbei.
 • 09:00
  Satul meu
 • 09:30
  Cantec si poveste |
  |
 • 11:30
  Reporter special
 • 12:00
  Tableta de sanatate
 • 13:00
  x 5 minute de istorie
 • 13:30
  Istorii ascunse
 • 14:00
  Izolati in Romania
 • 14:30
  Intalniri esentiale
 • 15:00
  Regatul salbatic
 • 15:30
  Minorităţi germ/roma
 • 16:00
  Spirit si credinta
 • 17:00
  Telejurnal regional TVR 3
 • 18:00
  Telejurnal Regional TVR TM
  -direct
 • 18:30
  Satul meu
 • 19:00
  ACTUAL REGIONAL – direct
 • 20:30
  Selfie
 • 21:00
  Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual
 • 21:30
  Minorităţi
 • 22:00
  Preluare TVR INTERNATIONAL !!!