Europa 360°
Europa 360°
"Europa 360°" este probabil primul program din România care pune cetățeanul european în centru și explorează diversitatea Europei pornind de la viața de zi cu zi a omului simplu. Duminică, ora 13.00, la TVR 3

"Europa 360°" este un magazin de actualitate europeană realizat de TVR Timisoara în coproducție cu televiziunile publice regionale FR3 (Franța), RTBF (Belgia), RAI News (Italia), TVP Rezsow (Polonia), TVSlo Maribor (Slovenia), HRT (Croația), BNT (Bulgaria), MTVA (Ungaria) și TG4 (Irlanda) în cadrul unui proiect Circom Regional finanțat de Parlamentul European.

"Europa 360°" conține reportaje realizate local de stațiile partenere, în limbile respective și subtitrate în limba română, grupate pe teme de interes comun european, care sunt identificate prin coordonare editorială permanentă.

Temele sezonului curent al proiectului sunt:

- migrația și gestionarea fluxurilor de refugiați
- schimbările climatice și adaptarea inteligentă la acestea
- modificări pe piața muncii și soluții pentru generațiile tinere
- diversitate culturală și punerea în valoare a patrimoniului european

Proiectul a fost inițiat în timpul conferinței Circom Regional de la Malmo- Suedia din 2012 și lansat la conferința Circom Regional de la Santiago de Compostella- Spania din 2013.

La conferința din 2014 de la Dubrovnik- Croația, reportajul "Brădet" realizat de Diana Bogea și produs de Dan Rațiu pentru TVR Timișoara a obținut un premiu special acordat de Parlamentul European.

În decembrie 2014, emisiunea "Europa 360°" a obținut premiul de excelență pentru promovarea spiritului și valorilor europene, acordat de Institutul European Român.

Producător Dan Raţiu

 


 

Arhiva articole
luni, 24 mai 2021
Proiectul e conceput la Bruxelles, dar se bazează pe dimensiunile sale locale și regionale.  
Frontierele și armele sunt încă subiecte sensibile în Europa
sâmbătă, 07 iulie 2018
De la nivelul cetățeanului și până la scara unui întreg stat, echilibrul între traumele trecutului și nevoia de siguranță nu este chiar ușor de găsit.
Europa se luptă pentru siguranța locurilor de muncă
sâmbătă, 09 iunie 2018
Acestea pot fi afectate atât de modificări ale piețelor cât și de evoluțiile induse de noile tehnologii. Doar o forță de muncă flexibilă poate să facă față acestor provocări.
Siguranța alimentară este un indicator destul de precis al nivelului de trai
sâmbătă, 02 iunie 2018
O bună calitate a vieții este de neconceput fără un control sub toate aspectele al traseului alimentelor de la sursă și până la consumator.
Dezastrele naturale pot afecta grav siguranța cetățeanului
sâmbătă, 26 mai 2018
Schimbările climatice cresc riscurile și de aceea e nevoie de soluții de reducere a expunerii și de măsuri de limitare a consecințelor.
Siguranța cetățeanului este un deziderat spre care tinde Europa
sâmbătă, 19 mai 2018
Riscurile de securitate sunt dintre cele mai variate iar gestionarea lor eficientă este posibilă doar prin abordări echilibrate.
Ediție specială “Europa 360”: reportaje produse de TVR Timișoara (a doua parte)
sâmbătă, 12 mai 2018
În această săptămână vă invităm să vizionați o ediție specială a emisiunii “Europa 360”, care include reportajele produse de TVR Timișoara în cel mai recent sezon al proiectului de Cetățenie Europeană.
Ediție specială “Europa 360”: reportaje produse de TVR Timișoara (prima parte)
sâmbătă, 05 mai 2018
În această săptămână vă invităm să vizionați o ediție specială a emisiunii “Europa 360”, care include reportajele produse de TVR Timișoara în cel mai recent sezon al proiectului de Cetățenie Europeană.
Forța de muncă circulă liberă în Europa
sâmbătă, 14 aprilie 2018
În țările estice fenomenul e mai recent, în Occident se petrece deja de câteva decenii. Dar soluția miraculoasă a prosperității fără nedoritele dezechilibre încă nu a fost găsită.
Libera circulație a persoanelor în Europa duce și la migrația forței de muncă
sâmbătă, 31 martie 2018
Din cauza diferențelor de salarizare, deplasarea se face mai ales de la est către vest și are consecințe la toate nivelele societății.
Generația tânără este cea mai afectată de șomaj în Uniunea Europeană
sâmbătă, 24 martie 2018
Șansele tinerilor de a găsi locuri de muncă de calitate depind și de modul în care îi pregătește educația pentru nevoile economiei.
Economia în continuă schimbare are nevoie de o forță de muncă flexibilă
sâmbătă, 17 martie 2018
În Europa se caută soluții de optimizare pe termen scurt, de reconversie profesională a generației prezente și de pregătire a generațiilor viitoare.
Tradițiile locale sunt resurse viabile pentru o dezvoltare sustenabilă
sâmbătă, 10 martie 2018
Putem găsi și în trecut soluțiile pentru crearea de locuri de muncă pe care noile tehnologii le caută în viitor.
Transformările piețelor modifică însăși structura economiei
vineri, 02 martie 2018
Intreprinderile capabile să se adapteze sunt competitive și generează locuri de muncă viabile.
Locurile de muncă bine plătite fac posibilă prosperitatea în Uniunea Europeană
joi, 23 noiembrie 2017
În emisiunea “Europa 360” difuzată la TVR 3, TVR Timişoara şi TVR Moldova - aflăm că presiunea exercitată de tehnologie este, în același timp, un factor de risc și o oportunitate.
Lideri pentru comunitățile de romi
duminică, 25 iunie 2017
Un proiect aflat în derulare își propune să formeze lideri dintre reprezentanții comunității rome, persoane care să exprime voința comunității în relația cu autoritățile.
Mobilitatea urbană în Timișoara în perspectiva lui 2021
luni, 12 iunie 2017
Timişoara este unul dintre polii de creştere regionali cu cea mai mare performanţă economică şi cu cel mai bun potenţial.
Respectarea diversității culturale poate ajuta integrarea socială
vineri, 03 iunie 2016
Grupurile vulnerabile au o șansă în plus la integrare dacă își afirmă propriul specific cultural și, în același timp, fac efortul de a învăța care sunt valorile comunității.
Accesul la cultură nu este posibil fără educație
joi, 26 mai 2016
Țările Uniunii Europene fac eforturi pentru a adapta educația la provocările mediului economic și la impactul pe care îl au noile tehnologii.
Cultura face parte din viața de zi cu zi a Europei contemporane
vineri, 20 mai 2016
Participarea la inovație induce modificări semnificative în plan social și economic iar cetățenii europeni sunt cu atât mai exigenți cu cât sunt mai implicați în viața culturală.
Patrimoniul cultural european este un spectacol al diversității
joi, 12 mai 2016
Fie că se implică în protejarea monumentelor istorice sau în păstrarea vie a tradițiilor, adevărații cetățeni europeni îl recunosc ca făcând parte din propria identitate.
Europa pariază pe energia regenerabilă
vineri, 06 mai 2016
Alături de găsirea de soluții de dezvoltare prietenoase cu mediul, se încearcă în acest fel limitarea poluării, reducerea efectului de seră și încetinirea încălzirii globale.
Tradiția industrială a Europei are la bază cărbunele
vineri, 29 aprilie 2016
Arderea de cărbune contribuie masiv la încălzirea globală și are numeroase alte efecte de creștere a poluării. Trecerea la alte surse de energie este o nevoie dar și o provocare.
Încălzirea globală declanșează tot mai des fenomene meteo extreme
vineri, 22 aprilie 2016
Acestea afectează infrastructura și perturbă viața unor întregi comunități. Procesul nu poate fi controlat pe termen scurt deci e nevoie de soluții de limitare a efectelor acestuia.
Resursele naturale ale Europei sunt limitate
vineri, 15 aprilie 2016
Oamenii încep să fie preocupați de impactul pe care îl au asupra mediului și să învețe că își pot îmbunătăți calitatea vieții dacă regăsesc un minim de armonie cu natura.
Europa învață că protejarea habitatelor este importantă
joi, 07 aprilie 2016
Dezvoltarea economică și socială are un impact semnificativ asupra mediului urban și a arealelor naturale. Ea nu se mai poate face necontrolat ci trebuie să fie sustenabilă.
În orașele Europei se caută permanent obținerea unei bune calități a vieții
joi, 31 martie 2016
Echilibrul depinde de factori foarte diverși, cum ar fi fluctuațiile economiei, schimbările climatice sau nevoia de reparare a unor decizii greșite din trecut.
Europa este preponderent o civilizație urbană
vineri, 25 martie 2016
În ultimii ani a apărut însă o tendință de revenire la valori ale lumii rurale: o dezvoltare sustenabilă, în armonie cu natura, care protejează mediul și încetinește schimbările climatice.
CoderDoJo Timișoara: Viitorul începe acum
sâmbătă, 19 martie 2016
Evoluția tehnologiei va conduce la dispariția multor meserii în următoarele decenii. Dar în Timișoara copiii de la CoderDoJo știu de pe acum să își găsească un loc în viitor.
Ediție specială cu reportajele TVR Timișoara la
vineri, 18 martie 2016
În această săptămână v-am invitat să vizionați o ediție specială a emisiunii “Europa 360”, care include reportajele produse de TVR Timișoara în al treilea sezon al proiectului de Cetățenie Europeană.
Europa a dezvoltat în decenii modele de integrare a emigranților
joi, 03 martie 2016
Dar fluxurile din ultimul an au o anvergură fără precedent și încă nu au fost găsite cele mai potrivite soluții pentru ca integrarea lor reală în societate să aibă șanse.
Refugiații sunt deja în Europa. Ce-i de făcut?
vineri, 26 februarie 2016
Europa trece prin cea mai gravă criză a migrării de după al doilea război mondial. Și e deja clar că modelul de integrare care a fost viabil zeci de ani e puțin probabil să funcționeze sub asaltul a milioane de refugiați.
Europa față în față cu fluxurile de refugiaţi
vineri, 19 februarie 2016
Între acceptarea de emigranți din considerente umanitare sau economice și introducerea controalelor la frontiere, însăși viabilitatea Uniunii Europene este în discuție.
Criza refugiaților: Unitatea Europei se clatină în lipsa unui plan coerent
vineri, 12 februarie 2016
În vara lui 2015, zeci de mii de refugiați aflați în Grecia și Turcia au pornit pe ruta balcanică către Germania. Țările tranzitate au fost curând depășite de situație iar unitatea Europei a început să se clatine în lipsa unui plan coerent.
Fluxurile de refugiați pot să erodeze chiar fundamentele Europei unite
vineri, 05 februarie 2016
Televiziunile publice din Europa au relatat despre fluxurile de refugiați încă din 2013. Inițial părea a fi o criză umanitară de anvergură dar treptat s-a dovedit că fenomenul poate să erodeze chiar fundamentele Europei unite.
Felicitări Keresztes Peter: Premiul Circom Regional pentru Mobile Journalism!
luni, 12 octombrie 2015
Folosim cu toții telefonul mobil pentru a face mici filmulețe cu familia sau prietenii. Să realizezi însă filmări la nivel profesional este însă o adevărată provocare.
Europa 360: Reportajele premiate la Galele Circom Regional
sâmbătă, 20 iunie 2015
La finalul acestei serii a emisiunii “Europa 360” vă invităm să urmăriți reportajele care au fost premiate la Galele Circom Regional din 2014- Croația și 2015- Irlanda.
Alegerile pentru Parlamentul European: prilej de evaluare a identității Europei
sâmbătă, 13 iunie 2015
Cetățenii și-au pus întrebări uneori neașteptate iar dezbaterea a contribuit la întărirea democrației.
Democrația are secole de tradiție în Europa
duminică, 07 iunie 2015
Dar societatea este într-o transformare continuă și fiecare generație trebuie să învețe la rândul ei ce înseamnă cu adevărat să fii cetățean.
duminică, 31 mai 2015
Copiii sunt viitoarea generație de cetățeni europeni. Dar felul în care ei cresc și se dezvoltă este încă departe, de prea multe ori, de standardele pe care le-am dori respectate.
Europa este un ecosistem afectat profund de intervenția umană
vineri, 22 mai 2015
După secole de dezvoltare uneori necontrolată, societatea modernă este acum preocupată de protejarea biodiversității, reducerea poluării și gestionarea deșeurilor.
Dezvoltarea sustenabilă este o preocupare a societății europene
vineri, 15 mai 2015
Protecția mediului și utilizarea rațională a resurselor sunt obligatorii pe continentul aglomerat care este Europa.
Serviciile publice de calitate sunt o marcă a civilizației europene
duminică, 10 mai 2015
Dar privatizările devin necesare acolo unde se dovedește că statul nu este un bun administrator.
Intreprinderile competitive supraviețuiesc pe piața unică europeană
sâmbătă, 02 mai 2015
Piața unică europeană este deosebit de competitivă dar oferă si numeroase oportunități pentru intreprinderile care știu să se adapteze.
Transporturile eficiente fac Europa unită
sâmbătă, 25 aprilie 2015
Europa unită are nevoie de un transport fluid de persoane și de mărfuri dar mai sunt încă numeroase blocaje care trebuie depășite.
O viață normală pentru persoanele cu handicap
sâmbătă, 18 aprilie 2015
În societatea europeană modernă se caută formule prin care persoanele cu dizabilități să aibă o viață cât mai aproape de normalitate.
sâmbătă, 11 aprilie 2015
În această săptămână vă invităm să vizionați o ediție specială a emisiunii “Europa 360”, care include reportajele produse de TVR Timișoara în primul sezon al proiectului de Cetățenie Europeană.
O problemă în Europa: Accesul persoanelor cu handicap în zonele publice
sâmbătă, 04 aprilie 2015
Persoanele cu handicap locomotor sunt protejate prin reglementări europene care prevăd măsuri obligatorii de accesibilizare a zonelor publice. Dar aceste măsuri nu sunt respectate întotdeauna.
Europa față în față cu emigrația
duminică, 29 martie 2015
Acceptarea de emigranți și integrarea acestora în societate sunt elemente de civilizație europeană. Fenomenul e vechi de sute de ani dar de fiecare data mai avem câte ceva de învățat.
Fluxurile de refugiați pun la grea încercare politica de emigrație a Europei
sâmbătă, 21 martie 2015
Între nevoia de control a frontierelor și obligația asumată de respectare a drepturilor omului, echilibrul încă nu a fost găsit.
Proiect european în derulare: biciclete închiriate cu abonamentul RATT
miercuri, 18 martie 2015
Începând din luna mai, timişorenii vor avea de ales între bicicletă şi mijloacele de transport în comun, totul la acelaşi preţ, în baza cartelei de abonament RATT.
Vecinii sunt importanți pentru Europa unită
sâmbătă, 14 martie 2015
O relație bună a Europei unite cu vecinii săi presupune atât soluționarea situațiilor nerezolvate din trecut cât și facilitarea liberei circulații a persoanelor.
Creșterea mediei de vârstă în Europa unită necesită soluții
sâmbătă, 07 martie 2015
Persoanele în vârstă au o pondere din ce în ce mai mare în populația Europei. Comunitățile încearcă să găsească soluții potrivite pentru nevoile sporite de servicii medicale și de incluziune socială.
Europa 360: Educația este prioritară
sâmbătă, 28 februarie 2015
Fără o educație de bună calitate, nu se poate concepe Europa unită. Educația este importantă atât pentru maturizarea următoarei generații de cetățeni cât si pentru comunicarea între comunități.
Copiii de astăzi sunt viitoarea generație activă de cetățeni europeni
sâmbătă, 21 februarie 2015
Felul în care ei cresc și își dezvoltă personalitatea este încă departe, de prea multe ori, de standardele pe le-am dori respectate. Cum procedăm?
Transparența și eliminarea birocrației încă sunt un deziderat în Europa
sâmbătă, 14 februarie 2015
Unificarea reală a Europei se poate face doar prin uniformizarea legislației. Spălarea de bani, reconfigurarea mafiilor și corupția nu pot fi combătute fără creșterea transparenței și reducerea birocrației.
Europa împotriva corupției, birocrației și lipsei de transparență
vineri, 06 februarie 2015
Corupția, birocrația și lipsa de transparență în folosirea banului public există în toate țările Uniunii Europene. Eliminarea acestora este un deziderat care nu poate fi atins fără implicarea cetățenilor.
Europa 360: Eforturi pentru o integrare reală
vineri, 30 ianuarie 2015
Uniunea Europeană este locul unui nou început pentru tinerii din țările vecine dar și pentru refugiații din calea războaielor și sărăciei.
Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 reprezentată la Bruxelles
joi, 29 ianuarie 2015
Expoziţia “Timişoara-  25 de ani de libertate” a fost deschisă, marţi seara, la sediul Parlamentului European.
Europa 360: Integrarea nu e simplă, dar e singura opțiune
joi, 22 ianuarie 2015
Integrarea europeană este un proces complicat și de durată, care presupune atât soluționarea situațiilor nerezolvate din trecut, dar și adaptarea la provocările prezentului.
sâmbătă, 17 ianuarie 2015
Europa unită participă la competiția globală dar încearcă prin cetățenii săi să își păstreze tradițiile.
Europa între tradiție și globalizare la
sâmbătă, 10 ianuarie 2015
Reglementările europene sunt utile într-o lume a globalizării dar ele nu sunt acceptate de cetățeni dacă nu respectă tradițiile bătrânului continent.
Cetățenii Europei împotriva crizei economice la
joi, 25 decembrie 2014
Cetățenii Europei au fost afectați de criza economică dar încep să găsească soluții de contracarare a acesteia.
duminică, 14 decembrie 2014
În această săptămână vă invităm să vizionați o ediție specială a emisiunii “Europa 360”, care include reportajele produse de TVR Timișoara în al doilea sezon al proiectului de Cetățenie Europeană.
TVR Timişoara premiată de IER pentru promovarea valorilor europene
joi, 04 decembrie 2014
Emisiunea "Europa 360°" realizată de regizorul Dan Raţiu de la TVR Timişoara a primit Premiul de Excelenţă al Institutului European din România, ediţia a V-a 2014, acordat pentru promovarea spiritului şi valorilor europene.
vineri, 21 noiembrie 2014
Reportajele din această ediție a emisiunii explorează efectele crizei economice în Europa și sunt produse de televiziunile publice din Bulgaria, Franța, Croația și Italia.
Despre serviciile publice în Europa la
vineri, 14 noiembrie 2014
Reportajele din această ediție a emisiunii au ca temă serviciile publice și sunt produse de TVR Timișoara și televiziunile publice din Belgia, Polonia, Franța și Slovenia.
Libertatea de mișcare în Europa unită la
joi, 06 noiembrie 2014
Reportajele din această ediție a emisiunii au avut ca temă mobilitatea în interiorul Uniunii Europene și sunt produse de TVR Timișoara și televiziunile publice din Italia, Slovenia și Polonia.
Mobilitatea și libertatea de mișcare în Uniunea Europeană la
sâmbătă, 01 noiembrie 2014
Reportajele din această ediție au ca temă libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene și sunt produse de televiziunile publice din Croația, Belgia și Franța. Urmăriți un proiect TVR Timișoara și Circom Regional finanțat de Parlamentul European.
Familia și eliminarea discriminării de sex la
sâmbătă, 25 octombrie 2014
Reportajele din această ediție a emisiunii  au ca temă familia și sunt produse de TVR Timișoara și televiziunile publice din Franța, Slovenia și Belgia. Urmăriți un proiect TVR Timișoara și Circom Regional finanțat de Parlamentul European.
vineri, 06 iunie 2014
Reportajele din această ediție a emisiunii sunt produse de TVR Timișoara și televiziunile publice din Italia, Croația și Polonia. Urmăriți un proiect TVR Timișoara și Circom Regional finanțat de Parlamentul European.
vineri, 23 mai 2014
Reportajele din această ediție a emisiunii ne aduc în atenție viața persoanelor cu dizabilități din Croația, Italia și Marea Britanie. Urmăriți un proiect TVR Timișoara și Circom Regional finanțat de Parlamentul European.
Prima ediție a magazinului
luni, 05 mai 2014
Reportajele din această ediție a emisiunii ne aduc în atenție viața persoanelor cu dizabilități din Polonia, Franța, Slovenia și Belgia. Urmăriți un proiect TVR Timișoara și Circom Regional finanțat de Parlamentul European.
 • 03:00
  Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual
 • 03:30
  Minorităţi în limba rromă
 • 04:00
  Descoperă vestul
 • 07:00
  Satul meu
 • 07:30
  Actual Regional
 • 09:00
  Tableta de sănătate
 • 10:00
  Minorităţi în limba rromă
 • 10:30
  Magazin minorități
 • 11:30
  Satul meu
 • 12:00
  Actual Regional
 • 13:30
  Selfie
 • 14:00
  Descoperă vestul
 • 14:30
  Întâlniri esențiale
 • 15:00
  Regatul Sălbatic
 • 15:30
  Minorităţi în limba maghiară
 • 16:00
  Prim plan obiectiv – direct
  prima parte
 • 17:00
  Telejurnal regional TVR 3
 • 17:30
  Arhiva TVR Timișoara
 • 18:00
  Telejurnal Regional TVR TM
  -direct
 • 18:30
  Istorii ascunse
 • 19:00
  ACTUAL REGIONAL – direct
 • 20:30
  Sarea în bucate
 • 21:00
  Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual
 • 21:30
  Minorităţi în limba maghiară
 • 22:00
  Prim plan obiectiv
  prima parte
 • 23:00
  Telejurnal regional TVR 3
 • 23:30
  Arhiva TVR Timișoara
 • 00:00
  Telejurnal Regional TVR TM
 • 00:30
  Istorii ascunse
 • 01:00
  Actual Regional
 • 02:30
  Sarea în bucate
 • 03:00
  Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual
 • 03:30
  Minorităţi în limba maghiară i