loader
Foto

Astra în Banat și contribuția la Unirea din 1918

Revoluția popoarelor din 1848 a fost momentul la care se raporteaza și apariția unei pronunțate mișcări intelectuale, Astra.

 

România centenară

În anii 1860 se lansează festiv iar astăzi istoria îi confirma locul de cinste. Astra este o asociație fenomen care precede pașoptismul și devine un adevărat focar de educație națională care se extinde cu repeziciune în toată România.

O mulțime de intelectuali, nume importante se leagă de Astra. Prin revista asociațiunii se publică lucrări știintifice și literare în tot spațiul românesc, Astra a avut o importanță covârșitoare în consolidarea națiunii române.

Activitățile asociațiunii reușeau să mobilizeze în cultură masele. În timpul primei conflagrații mondiale, asociația traversează o perioadă de râncezire, apoi la finele războiului capătă aripi. După încununarea eforturilor și desăvărșirea unirii intră într-o perioadă de fulminantă dezvoltare.

Ne vorbesc despre ASTRA în Banat, Cornel Petroman, profesor la Liceul Pedagogic Timișoara și Maria Alexandra Pantea, istoric.

Emisiunea "România centenară" se difuzează pe TVR Timișoara, duminică 18 noiembrie 2018, de la ora 19.30 (cu reluare sâmbătă 24 noiembrie 2018, de la orele 13.30) iar pe TVR3 sâmbătă, 17 noiembrie 2018, de la ora 18.30 .

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv iar ulterior mai jos.

9:00 Cap de afiș (R)

(Reluare)

10:00 Minorităţi în limba italiană (R)

(Reluare)
 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara