loader
Foto

Galerie foto

Ciacova: Arome, gusturi şi culoare, şi lume şi ţară

Aşa, ca la orice festival, şi gastronomic pe deasupra. Dar festivalul despre care vă povestesc nu-i de ici, de colo, căci este Festivalul Păturatei pră crumpi, iar păturata asta, numai la Ciacova o poţi mânca, spun localnicii.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Care au multe motive să se laude, ca nişte bănăţeni adevăraţi ce sunt, cu orăşelul lor de pustă. Deci asta-i reţeta: vii aici, îţi potoleşti foamea cu nişte delicii locale şi apoi îţi vine şi pofta de vizitat.

Căci târgul,altădată faimos, are şi clădiri vechi, măiastru construite, şi biserici monument, şi poveşti, şi oameni ce au scris istorie. Iar dacă mai ai parte şi de nişte gazde bucuroase să dea share la bogăţia locului, succesul unei excursii, fie ea şi de o zi, e garantat.

Domnul Vlada respectă reţeta din moşi strămoşi, dar îi dă un strop de savoare presărând aluatul cu câteva fire de mărar. Urmează operaţiunea de rulare a aluatului, cu ajutorul feţei de masă pe care fusese întins cu atâta migală, iar sulurile gata formate astfel vor lua forma oalei în care se fierbe mâncarea de crumpi, creând un fel de capac din aluat, rotund în cazul de faţă, şi care se va coace acolo, în ţest, acoperit, până ce va fi numai bun de pus în farfurie.

Toata lumea aşteaptă cu nerăbdare degustarea celebrei păturate, dar noi deja ne-am făcut planul să mai rămânem şi după ce oalele s-or fi golit, căci trebuie potolită şi foamea de cunoaştere.

Aflată la numai vreo treizeci de kilometri distanţă de Timişoara, Ciacova e mult prea puţin cunoscută, raportat la importanţa sa de-a lungul istoriei şi la cât de multe lucruri ar avea de oferit călătorilor. De fapt, acesta a fost şi scopul festivalului iniţiat de Cipriana Sava, gazda noastră de azi. Cu care facem un plan de bătaie pentru traseul nostru, iar în sprijin ne vine şi Bogdan Seculici, fin cunoscător al locurilor şi al poveştilor lor, ciacovean şi el şi un vechi călător pe “Drumuri aproape”.

În formaţie completă vizităm zona ecumenică a Ciacovei, anume doua din trei biserici ale comunităţii, ortodoxă şi ortodoxă sârbă, aflate la mică distanţă una de alta, dar şi Casa Memorială Dositei Obradovici, ilustrul cărturar omagiat în Serbia şi care îşi avea rădăcinile pe aceste meleaguri. Şi nu ratăm o plimbare prin locul unde se desfăşura odinioară celebrul târg de la Ciacova, eveniment comercial şi social în egală măsură.

Ne oprim deocamdată aici, facem o pauză de odihnă şi vom continua deîndată periplul ciacovean. Călătoria noastră aici e departe de a se fi încheiat.

Emisiunea "Drumuri aproape" se difuzează:

- sâmbătă 6.10.2018, de la ora 17:00 la TVR Timișoara

- duminică 7.10.2018, de la ora 08.00 la TVR 3(w500)

- duminică 7.10.2018, de la ora 11.30 la TVR Timișoara

- marți 9.10.2018 de la ora 18.00 la TVR Internaţional

- marți 9.10.2018 de la ora 21.30 la TVR Timișoara

- joi 8.10.2018 de la ora 11.00 la TVR Moldova

- vineri 9.10.2018, de la ora 2.00 la TVR Moldova.

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai sus.

17:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)

17:30 Arhiva TVR Timișoara

 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara