loader
Foto

Galerie foto

CoderDoJo Timișoara: Viitorul începe acum

Evoluția tehnologiei va conduce la dispariția multor meserii în următoarele decenii. Dar în Timișoara copiii de la CoderDoJo știu de pe acum să își găsească un loc în viitor.

 

Europa 360°
Telejurnal Regional TVR Timișoara

Numeroase studii constată că explozia tehnologiei va conduce în viitorii ani la dispariția multor meserii și locuri de muncă.

Nu este cazul în industriile creative, ci dimpotrivă: industria IT din România are deja probleme în a găsi personal calificat. În zona Timișoara sunt 12-13000 de angajați în domeniu iar cererea pe piața muncii e foarte mare.

CoderDoJo este la Timișoara un exemplu de abordare din care toată lumea are de câștigat.

Copiii din zona Timișoara învață la CoderDoJo să programeze, să facă propriile aplicații și jocuri. Ei sunt viitorii programatori de care industria IT locală are mare nevoie pentru a-și susține ritmul de creștere.(w500)

Radu Ticiu- inițiator CoderDoJo: CoderDoJo e o rețea globală. De la inițierea ei în Irlanda s-a extins la peste 70 de țări. Sunt aproape 90 de cluburi, din care 11 sunt în Timișoara.

Valentin Mureșan- CEO Movidius Timișoara: Avem atâtea oportunități, ne dezvoltăm atât de repede, încât ne e greu să ne gestionăm succesul. Vin o grămadă de proiecte în Timișoara, vin o grămadă de firme de IT dar se găsesc din ce în ce mai greu oameni talentați. Ne uităm tot mai atent la ce vine din urmă, din universități, din școli.

Alexandra Fortiș- Universitatea Tibiscus Timișoara: De vreo doi ani nu reușim să producem atâția absolvenți cât are nevoie industria. CoderDoJo e un concept de altfel de școală. Practic se face școală aici, dar se face altfel. Copiii, la această vârstă fragedă, nu au o gândire algoritmică. E un mod de a învăța care îi ferește de inhibițiile pe care le-ar produce un eventual eșec.

Pentru copii, experiența CoderDoJo este specială. În afara satisfacției de a vedea ceva făcut de ei înșiși, își fac noi prieteni și învață să lucreze în echipă.

Toți mentorii și toții organizatorii sunt voluntari. Spațiile pe care le folosim sunt puse la dispoziție gratuit de firme, de spații de co-working, de școli, universități sau consilii locale.

Tineri de 16-17 ani deja construiesc idei de afaceri bazate pe utilizarea tehnologiei. Vin și asistă la activitățile diverselor comunități tehnice, sunt invitați să prezinte ceea ce reușesc să dezvolte la CoderDoJo.

Radu Ticiu- inițiator CoderDoJo: Dezvoltarea antreprenoriatului în domeniile tehnice e unul dintre obiectivele noastre principale.

Evoluția tehnologiei va conduce la dispariția multor meserii în următorii ani. Dar copiii de la CoderDoJo știu de pe acum să își găsească un loc în viitor.

 

 

10:00 Minorităţi în limba germană (R)

(Reluare)

10:30 Magazin minorități (R)

(Reluare)
 
Reducerea risipei alimentare | VIDEO

Reducerea risipei alimentare | VIDEO

publicat: marţi, 19 martie 2024

A fost promulgată legea privind reducerea risipei alimentare. Magazinele și supermarketurile vor fi obligate să vândă la preț redus alimentele ...

Duminica - 17 marie, ora de la ora 16:00 și 22:00, pe TVR Timișoara, a fost difuzată o ediție specială "Cântec și Poveste".

Felicia Stoian v-a invitat  la o nouă ediție live "Cântecul  de acasă" vineri, 15 martie, de la ora 16:00.

 

#tvrtimisoara