loader
Foto

Condeierii plugari din Banat

Lumea satului era greu încercată la sfârșit de secol 18 și început de secol 19.

 

România centenară

Prin anii 1900 țăranii din Banat erau săraci, nu prea aveau drepturi, trăiau foarte greu, iar străinii îi zdrobeau ori de care ori aveau ocazia, erau sub ocupație.

Condeiul și cântecul erau cele mai nobile forme de evadare, împotriva nobilimii asupritoare. Doinele răsunau pe văile din Banat înainte ca marea unire sa fie măcar configurată în mintea vreunui mare lider mondial, chiar înainte de război, chiar înafara oricarei miscari strategice politice sau militare.

Răsunau glasurile țăranilor al căror inimi grăiau românește, al căror condei așternea dorul de țară, al căror glasuri rosteau dorința de unire. Erau condeierii plugari.

Țăranii luminați din munții Banatului au contribuit semnificativ la trezirea conștiinței naționale. Ulterior s-a recunoscut mișcarea de rezistență pe care au constituit-o și rolul pe care l-a avut în desăvârșirea națiunii.

Etnologii Gheorghe Secheșan și Maria Mandroane ne vorbesc despre istoria condeierilor plugari.

Emisiunea "România centenară" se difuzează pe TVR Timișoara, duminică 28 octombrie 2018, de la ora 19.30 (cu reluare sâmbătă 3 noiembrie 2018, de la orele 13.30) iar pe TVR3 sâmbătă, 27 octombrie 2018, de la ora 18.30 .

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv iar ulterior mai jos.

2:30 Drumuri aproape (R)

(Reluare)

3:00 Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

 

#tvrtimisoara