loader
Foto

Covăsânț: sat autentic din Podgoria Aradului în luptă cu adăugările | VIDEO

Diana Pogea ne prezintă un sat zărăndean autentic din Podgoria Aradului, ce păstrează încă atmosfera de odinioară, cu toate renovările ori adăugirile ulterioare.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Iar ziua asta perfectă de primăvară îi potențează farmecul, încât odată ajuns aici, ai senzația aceea de călătorie la țară, cu stat de vorbă cu oamenii la poartă, cu aflat povești, cu depănat amintiri. Ceea ce are să mi se întâmple și mie peste puțină vreme, căci am la orășsi punct fix întâlnire cu cel care mi-a făcut invitația de a veni aici. Evident că avem un plan turistic bine pus la punct, așa că ne îndreptăm deja către primul obiectiv, aflat chiar la poalele dealului și, surprinzător, în curtea unui sătean care, amabil, ne-a lăsat să-i călcăm proprietatea. Sunt ruinele unei biseri de secol XIV, monument istoric.

Următoarea oprire o facem la o casă memorială, chiar casa în care a locuit profesorul și folcloristul Ioan T. Florea, iar gazda noastră de acolo ne întâmpină cu plăcerea omului care a pus mult suflet în acest muzeu. Așa aflăm despre viața și activitatea regretatului om de cultură, unul dintre cei mai importanți etnomuzicologi din țară.

Revenim în prezent și mă bucur să aflu tot mai multe despre Alex, care îmi povestește cu entuziasm despre proiectele sale și despre felul în care încearcă și reușește să transmită și tinerei generații....elevilor săi de la liceul unde predă... pasiunea pentru istoria locurilor natale și pentru tradiție. Odată ce pășim în casa muzeu, pătrundem parcă într-o altă lume, aceea a atâtor generații care au trăit odinioară în Podgorie. La loc de cinste stă așezat cel mai vechi obiect din colecție, o veche Scriptură, martora altor timpuri, la fel ca toate celelalte obiecte care, împreună, recrează un univers.

4:00 Descoperă vestul

7:00 Monocrom (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

 

#tvrtimisoara