loader
Foto

"Drumuri aproape" la granița dintre Țara Moților și Țara Zarandului

Ribița se găsește undeva la granița dintre cele două țări și poate  tocmai de aceea are un farmec… dublu!

 

Diana Cuzmanovici Bogea
Drumuri aproape

Arhitectura locală, marcată de șurile specifice, o biserică de secol XV și ultimul meșter fluierar din zonă sunt doar câteva dintre motivele pentru care am poposit aici.

Primul punct pe traseul stabilit cu rigurozitate de gazda mea, doamna Monica Dușan, se găsește la câțiva kilometri de Ribița, anume la Ribicioara. Lăsăm în urmă bisericuța veche de lemn și ajungem în Cheile Ribicioarei, scurte, dar spectaculoase, cu numeroase peșteri și trasee de alpinism, numai bune pentru începători.

La întoarcere mă îndrept spre satul Crișan, situat și el la doi-trei kilometri distanță. E locul unde a văzut lumina zilei eroul răscoalei țărănești a cărei căpetenie a fost, alături de Horea și Cloșca. Există în sat o casă memorială ce-i poartă numele și unde-i poți afla povestea. O aflu și eu.

Seara mă găsește tot la Crișan, dar la mănăstire, un lăcaș de cult ce propăvăduiește credința ortodoxă de secole bune. Ruinele vechii mănăstiri din epoca medievală sunt dovada acestui fapt.

Dis de dimineață, a doua zi, călcăm din nou pragul unei biserici, monument istoric, veche de 600 de ani, care mai păstrează pe pereții de piatră bucăți din pictura originală, executată cu măiestrie de meșteri școliți la Bizanț.

Plecăm mai departe, de data asta spre înălțimi, pe dealurile unde viața localnicilor arată așa cum arăta și acum o sută de ani. Acolo nu urcă mașinile, ci carele ori săniile trase de boi, iar șurile tradiționale, cu acoperiș țuguiat, sunt încă în picioare. Acolo locuiește și Petrică, ultimul meșter fluierar din zonă.

Emisiunea “Drumuri aproape” este difuzată pe TVR Timişoara  duminică 8.12 la ora 20:30 (cu reluare luni 9.12 la ora 11.30) iar pe TVR 3 miercuri 11.12 la ora 21:30 (cu reluare joi 12.12 la ora 5.30 și duminică 15.12 la ora 8.00).

 

20:30 Teatru TV
21:30 Descoperă vestul
 
In Memoriam Tiberiu Ceia | VIDEO

In Memoriam Tiberiu Ceia | VIDEO

publicat: vineri, 31 martie 2023

Joi, ora 20.30, la TVR Timișoara a fost difuzată o ediție "In Memoriam Tiberiu Ceia"    

Rețeta de scrob de post | VIDEO

Rețeta de scrob de post | VIDEO

publicat: joi, 30 martie 2023

Urmărim la TVR Timișoara o nouă ediție la "Sarea în bucate". Prezintă - Dan Liuț, realizator -  Veronica Mihoc.

Forum economic: Mașina second hand vs una nouă | VIDEO

Prea sărac pentru ceva ieftin. Se aplică, în România, pe piața auto.  Depinde însă de multe argumente, oferite în emisiunea "Forum Economic", la ...