DRUMURI APROAPE la Margina (partea întâi)
sâmbătă, 28 iulie 2018
Margina este o comună din judeţul Timiş, situată undeva pe dealurile din împrejurimile Făgetului. Un loc frumos, ca multe altele din România. Şi doar atât, la prima vedere.

Dar are locul ăsta ceva ce-l deosebeşte de suratele sale din Banat, spre exemplu. Oameni cu viziune şi deschişi la noutate.

Un sat obişnuit e acum un veritabil punct turistic, devenit cunoscut odată cu proiectul “Mic dejun la Margina”, iniţiat de o mână de localnici inimoşi, care fac ca Centrul de Informare Turistică din comună să nu fie doar o clădire frumoasă, cu lacătul pus pe uşă.

Observ lesne acest lucru de îndată ce mă întâlnesc cu Damaris Sivu, unul dintre oamenii care au făcut ca acest demers să prindă viaţă. Deîndată ce pornim la drum, către Coşteiu de Sus, ne este prezentat succint programul zilei. Ştim de pe acum că nu ne va părea rău, deşi, suntem avertizaţi, vom fi puşi la treabă.

Asta păţesc toţi turiştii care ajung în gospodăria doamnei Emilia sau în alte gospodării care şi-au deschis porţile pentru oaspeţi. Călătorul are parte de o zi tipică la ţară, care înseamnă mai întâi muncă, si abia apoi odihnă, bucate gustoase, relaxare. Pentru localnici, hrănirea animalelor ori munca la câmp reprezintă activităţi zilnice, fără a ţine cont de anotimp sau de sărbătorile din calendar.

Pentru turişti, români ori străini deopotrivă, asemenea activităţi sunt de-a dreptul exotice, prin urmare distractive şi deloc chinuitoare. De altfel, aşa se şi continuă proiectul turistic de la Margina, sub sloganul “Hai să strângem fânul!”, în ideea de a invita pasionaţii de călătorii şi de experienţe inedite să petreacă o zi întreagă într-o gospodărie, cu tot ceea ce înseamnă asta. Exact programul nostru de azi.

E cu de toate excursia noastră la ţară, şi cu mişcare, şi cu arome, şi cu gusturi delicioase, şi cu aer curat, şi mai ales cu întâlniri cu oameni tare faini, care au înţeles că asta înseamnă turism contemporan într-o zonă care nu are nici pârtii de schi, nici deltă, nici mare, dar are atâtea alte bogăţii, care trebuie doar scoase la iveală.

De acum avem liber de la tanti Emilia să plecăm într-o drumeţie, pentru că domnul Ştefan, pe care l-am cunoscut la coasă, s-a oferit să ne arate împrejurimile. Şi mare îmi e bucuria când constatăm că plimbarea va fi pe patru roţi plus un cal, de fapt o iapă ce răspunde la apelativul Puşa. Nici că se putea găsi un mijloc de transport mai plăcut pentru a da o raită prin zonă.

La fel de plăcută este imaginea de care avem parte la întoarcere acasă la doamna Emilia, unde ne aşteaptă o masă copioasă, gătită cu pricepere de gazda noastră, mâncăruri simple, locale, cu ingrediente proaspete din gospodăria proprie, şi tocmai de aceea atât de gustoase.

Dacă vă imaginaţi că excursia noastră la Margina se încheie aici, ei, bine, vă înşelaţi. Ne facem siesta şi continuăm, în episodul viitor!

Emisiunea "Drumuri Aproape" se difuzează la TVR Timișoara, sâmbătă 9.06.2018, de la ora 17.00 (cu reluare duminica 10.06.2018, de la ora 11.30) iar pe TVR 3 duminică 10.06.2018, de la ora 8.00 (cu reluare luni 11.06.2018, de la ora 0.30).

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai jos.

Realizator: Diana Bogea, Imagine: Iuliu Theer, Montaj: Ilie Mandravel


 • 19:19
  x5 minute de istorie
 • 20:00
  Satul meu
 • 20:30
  Selfie
 • 21:00
  Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual
 • 21:30
  Minorităţi în limba germană
 • 22:00
  Preluare TVR3
 • 19:00
  În prelungiri
  - direct
 • 12:00
  În prelungiri
 • 18:30
  Tableta de sănătăte
 • 12:00
  Tableta de sănătate
 • 19:00
  În prelungiri
  - direct
 • 12:00
  În prelungiri
 • 18:30
  Tableta de sănătăte