loader
Foto

Emisiunile pentru minorităţi TVR Timişoara: exemplu de bune practici în Irlanda

Dietlinde Dinesz a participat în perioada 20-23 mai la cea de-a 33-a Conferinţă Anuală CIRCOM REGIONAL desfăşurată la Dundalk, în Irlanda.

 

Minorități în limba slovacă
Minorități în limba sârbă
Minorități în limba maghiară
Minorități în limba germană
Minorități în limba bulgară

CIRCOM REGIONAL este organizația care reunește posturile publice regionale din întreaga Europă, o adevărată platformă de colaborare între televiziuni.

Conferința anuală reprezintă un bun prilej de a cunoaşte proiectele, priorităţile şi dificultăţile cu care se confruntă televiziunile regionale din Europa. De asemenea e ocazia de a premia cele mai bune programe TV din Europa și de a pune bazele unor coproducții pan-europene.

La conferința din acest an, Dite Dinesz (coordonator al Studioului TVR Timişoara) a susţinut, în cadrul secţiunii “Mind your language”, prezentarea “Abroadcast- argumente, oportunităţi şi riscuri în realizarea emisiunilor pentru minorităţi la TVR Timişoara".

TVR Timişoara realizează şi difuzează în zona de vest a ţării opt programe pentru opt minorităţi etnice: germană, maghiară, sârbă, bulgară, slovacă, ucrainiană, croată şi rromă.

Jurnaliştii emisiunilor pentru minorităţi sunt membri ai comunităților respective iar programele pe care ei le realizează reprezintă cheia deschiderii fiecărei comunități către publicul întregii regiuni.

“Abroadcasting” înseamnă tocmai realizarea unor programe ce trec graniţele comunităţilor pentru care sunt produse. Programele în limbile minorităţilor naţionale nu se evaluează în cifre şi audienţe, ci în efectele pe care acestea le au pentru comunităţile cărora le sunt dedicate, contribuind la transmiterea şi păstrarea culturii şi tradiţiilor acestor naţionalităţi.

Sunt concluzii la care s-a ajuns prin producția de aproape 20 de ani a programelor pentru minorități, identificate și la seminarul internațional dedicat exprimării minorităţilor în audiovizual pe care TVR Timişoara îl organizează anual, în luna decembrie.

Abordarea editorială dezvoltată de TVR Timișoara este recunoscută în peisajul media european ca fiind unul din modelele de succes în afirmarea și susținerea diversității culturale a unei regiuni.

 

 

3:30 Minorităţi în limba rromă (R)

(Reluare)

4:00 Descoperă vestul

 
Bucova: mirosul naturii, povești încă nespuse. Și Via Transilvanica

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 15:45, la TVR Timișoara, vă invităm la o ediție de primăvară la "Drumuri aproape".

Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Luni, 6 mai, de la ora 13:00, urmărim o ediție "Timișoara de Poveste" despre Palatul Episcopal Ortodox. Realizator - Ioana Achim Surugiu

 

#tvrtimisoara