loader
Foto

Găluște pe varză și pui în pită

La Deta, județul Timiș, Sarea în bucate a descoperit 2 rețete inedite din zestrea culinară a Banatului: găluște pe varză și pui în pită.

 

Veronica Mihoc
Sarea în bucate - România în bucate

Pornim spre Deta pentru recuperarea din cuina bănățeană veche și darea spre consumul publicului gurmand, a două rețete pe care babele și doar câteva muieri le mai fac.

Bucătăria sofisticată ia loc tradiției și multe rămân uitate ori prin caiete scrise, nedeschise. Adriana Ianoș frământă aluat de pâine și încinge cuptorița din curte căci face pui în pită. Unge carnea cu de toate, o împănează și o culcă în foaie nu prea groasă de aluat.

“Testăm cuptorul. Arunc faină albă. Dacă se înnegrește, e prea fierbinte. Dacă e maronie, atunci e bun de pus tava în cuptoriță!”, zice Adriana Ianoș. Rețeta o știe de la mama și ne-o dă nouă spre punere în practică ca să nu se piardă obiceiul.

Și dacă tot e mult aluat, punem și de găluște pe varză. Rodica Bențan ne predă rețeta, preluată de la nemți și care se mănâncă ziua în amiaza mare să nu cadă greu la stomac.

Mâncarea de varză se gătește clasic: varză murată, ceapă și carne, o țâră de pulpă dar musai și grăsime, ca să aibă saft. Apoi se rulează găluște unse cu untură și cu brânză rasă și se pun în oală sub capac pe varza gata fiartă, ca în filmuleț.”În 10 minute sunt gata. Dar să nu cumva să ridici capacul, că nu mai cresc!”

Nu e doar bun, e ceva ce depășește înțelegerea cuvintelor. De aceea e musai să încercați și voi!(w500)

Emisiunea "Sarea în Bucate" se difuzează la TVR3 sâmbătă 18.05.2019 de la ora 11.30 iar la  TVR Timișoara luni 20.05.2019 de la ora 21.00.

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalele digitale 85 UPC și 107 DIGI.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe canalul de YouTube @TVRTimișoara și pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și în playerul de mai sus.

14:30 Cap de afiș

15:30 Minorităţi în limba italiană

 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara