loader
Foto

Galerie foto

"Gândește Verde": Moldova Nouă este din nou acoperită de praf

Î n plină iarnă, când aproape toată ţara este sub zăpezi, la Moldova Nouă oamenii sunt sub praf. Î n 1 şi 2 februarie vântul a atins viteze de peste 100 de km pe oră şi praful a invadat din nou gospodăriile oamenilor.

 

Constantin Mărăscu
Gândește Verde!

La Moldova Noua praful aşezat peste tot, pe plante, pe case, pe străzi este chiar de un deget. Cum sunt atunci plămânii oamenilor şi animalelor care trăiesc în zonă?

Societatea Moldomin din Moldova Nouă şi-a încetat activitatea de exploatare a zăcămintelor cuprifere din anul 2006, dar problemele de mediu au rămas aceleaşi. Chiar s-au acutizat. Praful de pe iazul de decantare a sterilului se ridică ori de câte ori bate vântul şi ajunge să polueze 4 localităţi din România şi 6 din Serbia.

Imaginea: Adrian Covaci, Montajul: Cristian Ștefănescu

Praful aşezat peste tot, pe plante, pe case, pe străzi este chiar de un deget. Cum sunt atunci plămânii oamenilor şi animalelor care trăiesc în zonă? La toate acestea s-a adăuga agresarea mediului datorită ruinelor mastodontului de altă-dată pe care nimeni nu le înlătură. Ecologizare? Poate e ultima grijă după ce a fost vândut sau s-a furat tot ceea ce a reprezentat metal. Un reportaj care cuprinde şi imagini de arhivă, pentru a avea dimensiunea dezastrului de pe malul stâng al Dunării.

Ediţia emisiunii "Gândeşte verde" despre istoria prafului de la Moldova Nouă se va difuza pe TVR 3 joi 6 februarie, ora 22.00 (reluare în dimineaţa de vineri la ora 5.30), iar pe TVR TIMIŞOARA se va difuza vineri 7 februarie, ora 19.00 (reluare sâmbătă la ora 10.00).

(w882)

 

Reportajul a fost difuzat în premieră în cadrul emisiunii "Gândește Verde!" pe TVR 3 joi 14.11 de la ora 18.00 (cu reluare vineri 15.11 noiembrie de la ora 5.00) şi pe TVR Timişoara vineri 15.11 de la ora 19.00 (cu reluare sâmbătă 16.11 de la ora 10.00).

23:30 Arhiva TVR Timișoara

0:00 Telejurnal Regional TVR TM (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

 

#tvrtimisoara