loader
Foto

Galerie foto

Gheorghe Şfaiţer îşi lansează sâmbătă filmul “Recviem pentru efemeride”

Sâmbătă, 15 noiembrie, de la ora 12.00, la cinema Timiş va avea loc premiera filmului „Recviem pentru efemeride” de Gheorghe Sfaiţer, cineast premiat internațional și director de imagine la TVR Timișoara.

 

„Recviem pentru efemeride” este un film de factură documentară în care evoluţia dialogurilor și a întâmplărilor conferă persoanelor reale, a relaţiilor dintre acestea, o substanţială notă de ficţiune cu dramaturgie prestabilită.

Această derutantă impresie, de „viaţa bate filmul”, de simbioză a realului cu virtualul, se insinuează datorită „prestaţiei” speciale a „eroilor” filmului, ce vin din lumea boemei timișorene: Octavian Tavi Iepan, Ştefan Dandu, Dietrich Dixie Krauser, Marius Iacovania, Radu Cristuinea, regretatul Corneliu Scwartz Calboreanu, Alexander Buju Ternovics, Gabriel Kelemen, Camil Mihăiescu, Ioan Jebelean, Ion Epure, Liviu Apetrei, Vlad Corban, Lucian Nagy, Mariana Nagy, Mariana Krauser, Simona Cristuinea, Adelina Mihăiescu, Gina Vladuţă, Frederike Seithel, Dan Murărescu, Dan Avramescu, Radu Asanache şi Borco Ilin.

 

Sfarsitul lui august pe malul Timisului intr-o tabara improvizata cu mult gust de Fane Dandu, un barbat cu varsta in proximitatea senectutii, poet si mare fan de muzica rock, textier al unor importante formatii din Timisoara anilor ’70-‘80, el resuscita parca prin aceasta provocare, energiile artistice ale tineretii. Amintirile epocii beat conjugata nefericit, in cazul lor, cu epoca “de aur” a ceausismului, provoaca insa eterna nostalgie a tineretii, precum si o reconfortanta detasare fata de “tranzitia” spre lumea idealizata a capitalismului din imaginarul acelor timpuri. Ironiile, glumele, poezia, dar mai ales muzica dau un farmec aparte zilelor si serilor petrecute impreuna cu vechii si mai noii prieteni, ce se succed naucitor in tabara de corturi. Un fenomen de exceptie pigmenteaza serile, impregnandu-le totodata cu reflectii existentiale, si anume efemeridele , care au in zilele, de fapt noptile, acestea, perioada lor de reproducere. Sute de mii de fluturi albi se revarsa peste luminile taberei, ca o ninsoare suprarealista. Imaginea aceasta halucinanta devine dominanta filozofica a discutiilor, poeziilor, cantecelor , implicit a constiintelor lor, conferindu-le o subtila detasare temporala. Aspiratiile si visele tineretii se regasesc fantomatic in cantecele si poeziile lor. Zilele si noptile verii se scurg pe nesimtite, iar timpul este marcat sumar ca intr-o o pictura rupestra, de nimbul volatil al efemeridelor, si… implacabil tabara trebuie parasita cu regret, regret ce devine dureros pentru ca in acelasi mod va fi parasita si Linda cateaua pribeaga care s-a atasat cu fermitate si devotement de Fane. Parca pentru a intregi acest gust amar al despartirii, Fane si cu Marius scapa si singurul peste pe care l-ar fi prins in cele sapte saptamani de pescuit! Si asta din cauza timpului …”calendaru’i vinovat”!

Evenimentul de lansare a filmului va avea loc sâmbătă 15.11.2014, la ora 12.00, la cinematograful Timiș și va fi prezentat de Marcel Tolcea. Intrarea este gratuită.

(w882)

12:00 De la Mărun (R)

-n Timișoara (Reluare)

14:00 Descoperă vestul (R)

(Reluare)
 
Bucova: mirosul naturii, povești încă nespuse. Și Via Transilvanica

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 15:45, la TVR Timișoara, vă invităm la o ediție de primăvară la "Drumuri aproape".

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

Mici sau mititei, secretele unui grătar de succes | VIDEO

Ediție specială de 1 Mai la "Sarea în bucate", miercuri, de la 16:00, la TVR Timișoara.

 

#tvrtimisoara