loader
Foto

Identitatea culturală în preajma unirii

Începutul secolului 20 îi găsește pe români cu speranța unității naționale, însă împărțiți între Imperiul Austro ungar și Regatul României.

 

România centenară

La nivel European începând cu a doua jumatate a secolului 19 termenul de identitate națională a început să fie din ce in ce mai prezent în diverse contexte.

Identitatea culturală este rezultatul unui melanj între mai multe elemente, iar dintre acestea, cel cultural are o pondere importantă.

Începutul secolului 20 îi găsește pe români cu speranța unității naționale, însă împărțiți între Imperiul austro ungar și Regatul României.

În cazul Banatului activitățile culturale se întamplau în centrele importante ale regiunii iar manifestările creau legături statornice între români. Astfel la momentul 1 decembrie 1918 dialogul cultural dintre românii aflați în diverse regiuni era clar, stabilit cu zeci de ani înaintea momentului Alba Iulia.

Despre rolul și impactul culturii în aceasta parte a Banatului ne vorbesc Ionel Bota, director Complexul Muzeal Oravița și Constantin Brătescu, istoric.

Emisiunea "România centenară" se difuzează pe TVR Timișoara, duminică 14 octombrie 2018 de la ora 19.30 (cu reluare sâmbătă 20 octombrie 2018 de la orele 13.30) iar pe TVR3 sâmbătă, 13 octombrie 2018, de la ora 18.30 .

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv iar ulterior mai jos.

7:00 Baschet (R)

(Reluare)

9:00 Întâlniri esențiale (R)

(Reluare)
 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara