loader
Foto

Galerie foto

În Timiș se vor inaugura două muzee care își propun păstrarea tradițiilor

Cea mai veche plantă cultivată pe Pământ, care a însoţit omul mii de ani (l-a îmbrăcat, l-a încălzit şi l-a vindecat), CÂNEPA, va avea la Timisoara propriul muzeu.

 

Roxana Morun
Ora regiunii

“Muzeul Cânepii” va fi inaugurat joi, 16 noiembrie 2017, de la ora 18.00, într-un spaţiu în care de 26 de ani se face producţie şi creaţie de veşminte româneşti, pornind de la tradiţia ancestrală a culturii şi prelucrării inului şi cânepii.

Aici se vor desfăşura cursuri de croitorie, ţesătorie manuală, pictură, modelaj, zidărie cu cânepă, muzică, jucării textile, artizanat. Tot aici se vor organiza evenimente culturale şi educative care vor imbunătăţi comunicarea între generaţii, legătura cu rădăcinile strămoşeşti, vor oferi celor interesaţi posibilitatea să activităţi vocaţionale.

Despre cânepa și despre beneficiile ei vom vorbi cu doamna Leontina Prodan, de la ACTIS, Raluca Grumăzescu, de la Teatru PortAbil și cu Sebastian Lința, antreprenor .

Asociația pentru Cultura si Tradiție ASOCULT, înființată în 2008, la Voiteg, se ocupă cu conservarea, protejarea, transmiterea, cultivarea, promovarea și punerea în valoarea a culturii tradiționale și a patrimoniului cultural material și imaterial.

Expozitia “Portul popular haină a spiritului românesc”, care va avea vernisajul sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 12.00, la Voiteg, este prima manifestare care marchează deschiderea Muzeului de Etnografie și Folclor din cadrul “Centrului Cultural Cazan”.

Despre acest eveniment vom discuta cu doamna Carmen Cazan, președinte al Asociației ASOCULT.

Emisiunea "Ora Regiunii" se difuzează în direct pe TVR Timişoara, miercuri 15.11.2017 la ora 20.00, cu reluare joi 16.11.2017 la ora 12.30. Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ la http://www.tvrplus.ro/live-tvr-timisoara

.

(w882)

19:00 ACTUAL REGIONAL – direct (R)

(Reluare)

20:30 Europa 360

 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara