loader
Foto

Incidente grave în munții Retezat: ecologiști atacați cu pietre

În munţii Retezat a avut loc o altercaţie între reprezentanții unui ONG de mediu și un grup de bărbați.

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

Trei persoane au ajuns la spital dintre care una în stare gravă. Incidentul a avut loc în localitatea Coroiești, județul Hunedoara.

Gabriel Păun, liderul Asociației Agent Green, o jurnalistă de la o televizune din Germania și mai mulți tineri au fost atacați de aproximativ 10 persoane în timp ce încercau să documenteze proiectul unei hidrocentrale de pe Râul Alb.

Pe imaginile filmate de activiști se vede cum atacatorii aruncă cu pietre în mașina acestora. Gabriel Păun a fost lovit de mai multe ori și a scăpat ascunzându-se în pădure.

GABRIEL PĂUN (lider Agent Green) spune că ei au mers acolo să vadă ce se construiește, în zona Retezat au mai semnalat și tăieri masive de lemn, au ajuns acolo cu un grup de localnici, iar reprezentanții hidrocentralei i-au atacat direct fara sa stea pe ganduri, l-au lovit la cap, etc.

Cei şase activişti erau împărţiţi în două mașini. Alături de ei se afla și o jurnalistă din Germania. Potrivit activiștilor, una dintre mașini a fost atacată din toate părțile.

Reprezentantul firmei care construiește micro- hidrocentrala s-a pus în fața autoturismului care a trecut peste el. Acum se află internat la secția de neurochirurgie a spitalului din Cluj-Napoca în stare gravă. Anchetatorii au deschis un dosar penal în acest caz.

Procurorul MIRELA NEGRUȚIU, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, spune că au facut dosar penal pentru faptă, pentru tentativa de omor.

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara susţine că proiectul construirii hidrocentralei are toate avizele necesare.

GEORGETA BARABAS (director executiv - Agentia Protectia Mediului Hunedoara) spune că proiectul are toate avizele necesare, este dreptul ONG-urilor sa conteste in instanță, dar ei nu au rabdare sa se dea o sentință și fac presiuni asupra autorităților și a instanței.

În urma anchetei, oamenii legii vor trebui să stabilească cine se face vinovat de producerea acestui incident și dacă zona în care a avut loc altercația era domeniu public sau proprietatea privată a celui care dorește să construiască micro-hidrocentrala.

Reporter: Marius Olaru. Imaginea: Ovidiu Muntean

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).


7:30 Actual Regional (R)

(Reluare)

9:00 Tableta de sănătate (R)

(Reluare)
 

Duminica - 17 marie, ora de la ora 16:00 și 22:00, pe TVR Timișoara, a fost difuzată o ediție specială "Cântec și Poveste".

Felicia Stoian v-a invitat  la o nouă ediție live "Cântecul  de acasă" vineri, 15 martie, de la ora 16:00.

Trufandale de primăvară | VIDEO

Trufandale de primăvară | VIDEO

publicat: joi, 14 martie 2024

Primavara a sosit, chiar dacă vremea pare să fie destul de indecisă, iar tarabele din piețe s-au umplut de trufandale. Salată verde, spanac, ...

 

#tvrtimisoara