loader
Foto

Laborator performant pentru combaterea obezității la Timișoara

Obezitatea nu mai poate fi ignorată. A ajuns să afecteze zeci de mii de români, iar medicii spun că este timpul să ia măsuri serioase pentru a lupta cu ea.

 

Ramona Boroșovici
Telejurnal Regional TVR Timișoara

La Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie a investit 100.000 de euro în dotarea cu aparatură performantă a unui nou laborator care se va ocupa cu studiul obezităţii. Laboratorul are un aparat unic în ţară, cu ajutorul căruia se poate măsura compoziţia corporală.

În Statele Unite ale Americii , unde obezitatea este una dintre cele mai frecvente afecţiuni întâlnite, aparatul îi ajută pe medici să obţină informaţii clare despre compoziţia corporală, un subiect despre care la noi abia dacă se vorbeşte.

Analizele realizate vor putea stabili dacă o persoană este supraponderală sau obeză şi dacă riscă să devolte anumite boli. Adipometrul are o marjă de eroare de 1 la sută, iar informaţiile obţinute îi vor ajuta pe medici în stabilirea tratatmentelor.

Deocamdată aparatul este folosit pentru cercetare. Din toamnă serviciile laboratorului vor fi disponibile şi pentru publicul larg. O analiză costă aproximativ 120 de lei.

Reporter: Ramona Boroșovici. Imaginea: Adrian Covaci.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).


10:30 Prim plan obiectiv (R)

prima parte (Reluare)

11:30 Harta secretă (R)

(Reluare)
 
TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

Povești în rame | VIDEO

Povești în rame | VIDEO

publicat: miercuri, 10 aprilie 2024

Valea Almăjului și Banatul Montan se regăsesc pe simezele Galeriei 5 din Timișoara, până în 12 aprilie, într-o expoziție-eveniment.

 

#tvrtimisoara