loader
Foto

Morile de la Rudăria sunt refăcute cu sprijinul localnicilor

Morile de apă de la Rudăria, judeţul Caraş-Severin, care au fost distruse de o viitură în luna septembrie a anului trecut, sunt reconstruite cu ajutorul localnicilor.

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

De refacerea complexului mulinologic se ocupă Compania Naţională de Investiţii, care a contractat o firmă privată pentru realizarea lucrărilor.

Deoarece sunt necesare tehnici de construcţie pe care doar câţiva localnici le cunosc, firma a apelat la aceştia.

Viitura puternică a avariat întreg complexul din Cheile Rudăriei, alcătuit din 22 de mori cu ciutură. Două dintre ele, Roşoanea şi Îndărătnica dintre râuri, au fost spulberate cu totul.

Acum, Alexandru Dumitru, localnic din Rudăria, lucrează, împreună cu cei doi fii ai săi, la fundaţia pe care vor fi aşezate morile. Acestea au fost refăcute integral, tot de un sătean.

Mai multe informații aflăm și de la Ilia Licu Imbrescu- primar Eftimie Murgu.

Pentru localnici este importantă fiecare moară în parte deoarece de sute de ani acestea sunt folosite pentru a măcina cerealele.

Complexul mulinologic de la Rudăria este cel mai mare de acest gen din sud-estul Europei şi este înscris în lista monumentelor de patrimoniu din ţara noastră.

Reporter: Diana Telescu. Imaginea: Vasile Neamțu.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).


9:00 Tableta de sănătate (R)

(Reluare)

10:00 Minorităţi în limba germană (R)

(Reluare)
 

Duminica - 17 marie, ora de la ora 16:00 și 22:00, pe TVR Timișoara, a fost difuzată o ediție specială "Cântec și Poveste".

Felicia Stoian v-a invitat  la o nouă ediție live "Cântecul  de acasă" vineri, 15 martie, de la ora 16:00.

Trufandale de primăvară | VIDEO

Trufandale de primăvară | VIDEO

publicat: joi, 14 martie 2024

Primavara a sosit, chiar dacă vremea pare să fie destul de indecisă, iar tarabele din piețe s-au umplut de trufandale. Salată verde, spanac, ...

 

#tvrtimisoara