loader
Foto

Nadăș, satul cu un singur proprietar, la "Totul la Vedere"

În 2006, Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu prin care se cerea stabilirea dreptului de proprietate privată asupra a 8.762 hectare de teren şi pădure din Nadăș, jud. Arad, adică întreg extravilanul satului.

 

Brînduşa Armanca
Totul la vedere

Prin decizia 657/2006 a instanței din Ineu, arabilul unui sat întreg, cu tot cu clădirile aferente, cu cimitir și biserică, este azi în proprietatea unei familii care – ironia sorții – nu are altă legătură cu proprietarul din trecut decât că a luat în îngrijire o bătrână posibilă descendentă a grofului Iosif Grosz și a moștenit-o.

Dar, prin manevre suspecte, familia Colțeu a reușit să obțină, cu binecuvântarea Tribunalului Arad, dublul suprafețelor pe care vreodată le-a avut proprietarul de drept.

Oamenii din Nadăș s-au pomenit deposedați de terenurile deținute din moși-strămoși. Purtați prin tribunale și mefienți că justiția are ochii legați, sătenii din Nadăș au cerut revizuirea sentinței dar și strămutarea procesului. Li s-a alăturat Instituția Prefectului. Au obținut strămutarea la Judecătoria Făgăraș.

Între timp DNA încearcă să descâlcească povestea ridicând documente de la noii proprietari ai satului Nadăș, de la notarii și judecătorii implicați în ciudata tranzacție.

Invitați în emisiune sunt Nicolae Rad (sătean din Nadăș, șeful Ocolului Silvic), Stelian Lupu (avocatul sătenilor deposedați) și Andrei Ando (jurnalist, director West TV Regional și asistent la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Jurnalistică).

Emisiunea "Totul la Vedere" este difuzată pe TVR Timişoara joi 20.03.2014 la ora 19.00 (cu reluare vineri 21.03.2014 la ora 10.00).

8:00 Concert Maria Markovina (R)

(Reluare)

9:00 Cult@art (R)

(Reluare)
 
Bucova: mirosul naturii, povești încă nespuse. Și Via Transilvanica

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 15:45, la TVR Timișoara, vă invităm la o ediție de primăvară la "Drumuri aproape".

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

Mici sau mititei, secretele unui grătar de succes | VIDEO

Ediție specială de 1 Mai la "Sarea în bucate", miercuri, de la 16:00, la TVR Timișoara.

 

#tvrtimisoara