loader
Foto

"Ora Regiunii": terapii noi pentru copiii cu autism

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natura neurobiologică. Ea apare fie la naştere, fie între 18 luni şi 2 ani.

 

Roxana Morun
Ora regiunii

Copiii cu TSA manifestă deficienţe de socializare, de comunicare verbală sau nonverbală şi comportamente repetitive şi stereotipe. Fiecare dintre aceste simptome se manifestă în grade şi prin comportamente diferite la fiecare copil cu autism.

Statisticile internaţionale realizate începand cu anii ‘90 relevă o incindentă alarmantă a tulburărilor din spectrul autismului: 1 la 166 de copii ( potrivit Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona) sau chiar de 1 la 150 ( potrivit Centers for Disease Control, Atlanta) fiind o afecţiune mai des intalnită decât cancerul, diabetul, SIDA, sindromul Down. Autismul poate apărea în toate tipurile de familii, indiferent de mediu social, rasă, etnie şi este de 4 ori mai întâlnit la băieţi decât la fete.

La „Ora regiunii” vom discuta cu Sorana Cireap, psiholog, şi cu Daniela Popa, medic stomatolog, ambele mame ale unor copii cu autism, despre terapia Son –Rise, o terapie care e încă destul de puţin cunoscută in Romania, o terapie emoţionala , total diferită ca metodologie de terapia ABA .

Centrul Cultural German din Timişoara vă invită la spectacolul de dans cu Riki von Falken – „One more than one”. Performance-ul se va desfăşura în data de 3 februarie 2015, la ora 19:30, la Teatrul German de Stat din Timişoara.

“One more than one” a constituit în anul 2003 finalul legendarei trilogii de azi a lui Riki von Falken, în care coregrafa se ocupă de procesarea propriilor experienţe, ale confruntărilor şi a felului de a interacţiona cu viaţa, cu abandonul şi cu moartea.

În acest performance coregrafa se află în căutarea formei amintirii. Pierderea celuilalt a fost interiorizată. Viaţa schimbată îşi urmează cursul. Amintirea rămâne, însoțeşte şi modifică gândirea, lucrează în şi prin corp. Acum această perioadă a luat sfârşit. Reconstituirea după 11 ani le oferă atât coregrafei din Berlin cât şi spectatorilor posibilitatea de a revedea şi de a redescoperi „One more than one” dintr-o perspectivă actuală, deoarece contextul e diferit.

Despre acest spectacol, dar şi despre alte acţiuni ale Centrului Cultural German vom discuta cu Raluca Popa, referent cultural.

Emisiunea "Ora Regiunii" se difuzează în direct pe TVR Timișoara, luni 2.02.2015 la ora 20.00, cu reluare marți 3.02.2015 la ora 11.30.

22:00 Forum economic (R)

(Reluare)

23:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

 

#tvrtimisoara