loader
Foto

Galerie foto

Teatrul Naţional Timişoara: „Prin vis” şi „demoHamlet-SUBCARPAŢI”

Luna decembrie a început la Teatrul Naţional Timişoara cu două premiere: „Prin vis” şi „demoHamlet-concert SUBCARPAŢI”.

 

Roxana Morun
Ora regiunii

Primul spectacol, „Prin vis” poartă semnătura lui Pal Frenak, unul dintre cei mai cunoscuţi coregrafi şi dansatori europeni.

El este cunoscut timişorenilor datorită colaborării cu Teatrul Naţional Timişoara unde a creat primului spectacol de teatru-dans al acestei instituţii, „sWitch”, dar şi datorită prezenţei în ediţiile FEST-FDR a unora dintre cele mai tulburătoare spectacole de dans contemporan din Europa, „InTime” şi „Twins”.

“Prin vis” este un road-movie „întors”, o sumă de poveşti care se articulează în jurul unei maşini. O maşină care funcţionează ca o insulă în necunoscut, ca un punct care fixează spaţiul şi timpul aflate în continuă mişcare.(w500)

„Hamlet” este, probabil, unul dintre cele mai încifrate şi mai puternice texte ale lui Shakespeare.. Piesa şi-a păstrat actualitatea nealterată, replicile mustind de sensuri pe care niciun regim politic şi niciun context social nu le-au putut relativiza.

Acest text îşi regăseşte necesitatea în prezentul societăţii noastre, iar Ada Lupu Hausvater, care semnează direcţia de scenă, citeşte Hamletul shakespearian ca pe un manifest pentru normalitate, pentru dreptul oamenilor la fericire individuală, la libertate, la opinie liber exprimată şi împărtăşită.

Cu „demoHAMLET. concert SUBCARPAŢI”, Ada Lupu Hausvater creează un preambul pentru spectacolul pe care Teatrul Naţional din Timişoara îl pregăteşte pentru primăvara anului viitor. Despre cele două spectacole povestim chiar cu Ada Hausvater, manager al acestei instituţii.

Cele 35 de doamne ale Clubului Lions Diamond Timişoara au fost şi sunt profund implicate social şi au pregătit o noua serie de acţiuni în folosul comunităţii.

Unul dintre proiectele de succes al clubului de doamne este cel intitulat „Diamante de cultură”. Proiectul a obţinut recent finanţare de la ING Bank.

Datorită acestor doamne inimoase, în 10 decembrie, de la ora 10, peste 100 de copii defavorizaţi vor putea viziona filmul „Crăiasa zăpezii” la City Cinema, iar mai apoi vor primi în dar cartea „Poveste de Crăciun” de Charles Dickens.

În 11 decembrie, alţi copii din Centrele de Plasament ale Timişoarei vor participa la spectacolul „Spargătorul de nuci”, care se va desfaşura la Centrul pentru Cultură şi Artă , începând cu ora 14.

Cu amănunte despre aceste evenimente vor veni la „Ora regiunii” av. Mihaela Galanton, preşedintă Lions Diamond, precum şi Daniela Bostan şi Norica Giru, membre Lions Diamond Timişoara.

Emisiunea "Ora Regiunii" se difuzează în direct pe TVR Timişoara, miercuri 12.12.2015 la ora 20.00, cu reluare joi 13.12.2015 la ora 11.30. Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ la http://www.tvrplus.ro/live-tvr-timisoara .

13:30 Europa 360 (R)

(Reluare)

14:00 Descoperă vestul (R)

(Reluare)
 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara