loader
Foto

Preparandia arădeană- rolul în pregătirea Unirii

Alături de alți factori, învățătorii și școala au avut un rol crucial în plămădirea marii uniri.

 

Marele act istoric de la 1 decembrie 1918 nu ar fi fost posibil dacă dascălii, prin minunea de instituție numită școală, nu ar fi contribuit și ei, la amplul proces de dezrobire.

La Preparandia, școala pedagogică și teologică, din Arad a fost preparată Unirea. Cei care au studiat arhivele ne vorbesc despre înființarea acestei școli, despre aportul său în emanciparea națională și parcursul său până la marea unire.

În contextul unui imperiu sângeros și zbuciumat de răscoale, conducerea hansburgică acceptă înfiițarea școlii în limba română. Poporul român se dovedea credincios și viteaz, astfel că bunul împărat se ingrijea de supuși.

Preparandia și-a început activitatea în 3 noiembrie 1812, cu 78 de ucenici veniți din toate satele, pe băncile școlii, pentru a lua lumină. Instituția s-a dezvoltat fulminant în perioada următoare.

Deși în mediul rural erau alte priorități, țăranii trimiteau copii și la școală. În satele din Banat, învățătorii difuzau în popor flacăra culturii. Dascălii și preoții citeau ziarul, tot ei anunțau evenimentele, organizau întreaga comunitate, și tot aceștia, în zorii unirii de la 1918 redactau credeționale pregătind întreaga suflare pentru unirea cea mare.

Doru Sinaci, directorul bibliotecii județene din Arad ne vorbește despre renumita instituție, Preparandia Aradeana.

Emisiunea "România centenară" se difuzează pe TVR Timișoara, duminică 11 noiembrie 2018, de la ora 19.30 (cu reluare sâmbătă 3 noiembrie 2018, de la orele 13.30) iar pe TVR3 sâmbătă, 10 noiembrie 2018, de la ora 18.30.

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv iar ulterior mai jos.

 

4:00 Descoperă vestul

7:00 Izolați în România (R)

(Reluare)
 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Serenade după șase ani de facultate | VIDEO

Serenade după șase ani de facultate | VIDEO

publicat: vineri, 10 mai 2024

Serenadele Studențești sunt un eveniment deosebit. Urmărim un mic concert realizat de către studenții anului VI de la Facultatea de Medicină și ...

Marko Adzic: Actor de film | VIDEO

Marko Adzic: Actor de film | VIDEO

publicat: joi, 09 mai 2024

Joi, 9 mai, de la ora 14:00, la TVR Timișoara, urmărim o emisiune dedicată actorului Marko Adžić.

 

#tvrtimisoara