loader
Foto

Război între lubenița de Gottlob și pepenele de Dăbuleni!

Pepenele oltenesc zis și harbuzul moldovenesc ori lubenița de Banat este unul dintre fructele cele mai iubite de români.

 

Veronica Mihoc
Sarea în bucate - România în bucate

Așa se face că, atunci când vine sezonul, începe războiul între brand-ul de Gottlob și cel de Dăbuleni. De câștigat nu au însă decât comercianții, care vând fructele importate din Turcia ca lubenițăi de Gottlob sau pepene de Dăbuleni.

‘’Umblă o vorbă prin Banat că dacă vrei să fii sigur ce cumperi, întreabă-l pe piețar cum îl cheamă pe popa din sat. Dacă știe, înseamnă că lubenița e de la Gottlob, dacă nu îi sigur de Dăbuleni, Turcia ori Italia.’’, zice uica Mihai, pornit să caute pământul acela fermecat de la Gottlob, acolo unde lubenița crește ca-n poveste și te vrăjește cu gustu-i nemaipomenit.

Tragem la Mircea Truță, producător de lubeniță, fost profesor de sport care s-a lăsat de catedră ca să se dedice pasiunii sale pentru acest fruct miraculos. Și ne zice el, că de la jumătate de hectar de lubeniță cât cultivau generațiile mai vechi din familia lui, astăzi a ajuns la 15 hectare de producție.

Raiul său se măsoară în zeci de metri de gard, în sute de metri de furtun de irigat și în luni de zile muncite la pământ. Și anual nu mai puțin de 350 de tone de lubeniță îi trec direct prin mâini pentru ca noi să ne bucurăm de savurosul fruct, cu mare căutare astăzi pe piețele din Banat.

De ce e lubenița de Gottlob așa de bună, o să tot încerce uica Mihai să afle pe tot parcursul emisiunii "Sarea în Bucate".

Și dacă mulți nu au poftit la lubeniță decât mâncată simplu, asa rece de la frigider, ori în cel mai fericit caz răcorită în fântână, la "Sarea în bucate" veți învăța câte minuni se pot găti din lubeniță dacă e culeasă de la Gottlob și gătită de uica Mihai.

Așa se face că lubenița își găsește rostul pe grătar ca o friptură, ori înfiptă într-un băț de frigăruie sau înecată în alcool într-o salată răcoroasă.

Mai multe, la "Sarea în bucate", acolo unde nimic nu se pierde, nimic nu se aruncă, totul se transformă în mâinile lui uica Mihai.

Emisiunea "Sarea în bucate" se difuzează pe TVR Timișoara duminică 11.10.2015 de la ora 21.00 (cu reluare luni 12.10.2015 de la ora 12.30) iar pe TVR3 sâmbătă 10.10.2015 de la ora 12.00 (cu reluare duminică 11.10.2015 la ora 4.00).

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Înregistrarea emisiunii poate fi vizionată ulterior difuzării la link-ul de la începutul paginii.


4:00 Descoperă vestul

6:30 Circumeuropa (R)

(Reluare)
 
Bucova: mirosul naturii, povești încă nespuse. Și Via Transilvanica

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 15:45, la TVR Timișoara, vă invităm la o ediție de primăvară la "Drumuri aproape".

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

Mici sau mititei, secretele unui grătar de succes | VIDEO

Ediție specială de 1 Mai la "Sarea în bucate", miercuri, de la 16:00, la TVR Timișoara.

 

#tvrtimisoara