Recitalul Arve Henriksen Band la Festivalul de Jazz de la Gărâna 2014
marţi, 06 ianuarie 2015
Arve Henriksen a studiat la Trondheim Conservatory, iar din 1989 concertează ca instrumentist independent.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Ceea ce-l face atât de special este sunetul distinctiv al trompetei, inspirat din melodicitatea fluierului japonez shakuhachi.

Arve spune că a fost interesat de făptuirea sunetului încă de la începuturile sale ca trompetist. A petrecut multe ore încercând să dezvolte un sunet cald şi profund. Părerea lui este că trompeta are resurse nebănuite, că poate da tonuri şi variaţiuni nedescoperite încă.

Îşi aminteşte că, prin 1988, a primit de la Nils Petter Molvær o înregistrare cu muzică japoneză, interpretată la shakuhachi (un soi de fluier făcut din bambus, folosit de călugări în practica zen). De atunci, pentru Arve lucrurile s-au schimbat. A început să adune înregistrări cu muzică japoneză cântată la instrumente tradiţionale. A lăsat muzica să-i invadeze inima şi mintea şi a încercat să scoată din propria-i trompetă un altfel de sunet: minimalist, meditativ, grav şi profund.

Nu doar muzica japoneză îl inspiră. Se lasă purtat şi de tânguirile muzicii tradiţionale norvegiene, cu trăirile ei intense, pline de pasiune. Pare greu, dar, cu tenacitate, încăpăţânare, intuiţie, inspiraţie şi talent, a reuşit să scrie o nouă istorie în jazzul european.

Arve este interesat şi de introducerea efectelor electronice în compoziţie şi interpretare. O particularitate a interpretărilor sale o constituie folosirea vocii: vocalizează fără a folosi cuvinte, cu o voce asemănătoare sopranelor – Chiaroscuro fiind un exemplu în acest sens.

Trebuie, de asemenea, amintit proiectul Supersilent, derulat pe o perioadă de mai mulţi ani şi materializat în 11 albume incredibile, ce aduce laolaltă muzicieni deschişi spre improvizaţie şi nou.

Pe scena Festivalului de Jazz de la Gărâna a urcat alături de Jan Bang( sampling), Stian Westerhus (chitară electrică) şi Ingar Zach (tobe, percuţie) .

Emisiunea "Cap de Afiș" se difuzează pe TVR3 joi 8.01.2015 de la ora 18:00 iar pe TVR Timișoara duminică 11.01.2015 de la ora 17:00.

 


 • 21:48
  x5 minute de istorie
 • 22:00
  Preluare TVR3
 • 12:00
  Tableta de sănătate
 • 19:00
  În prelungiri
  - direct
 • 12:00
  În prelungiri
 • 18:30
  Tableta de sănătăte