loader
Foto

Galerie foto

Recitalul Ulf Wakenius Band la Festivalul de Jazz de la Gărâna 2014

Ulf Wakenius s-a născut în 16 aprilie 1958, în Halmstad, Suedia. Începe să studieze ghitara foarte devreme, la început ca autodidact, apoi la Conservatorul din Göteborg.

 

Roxana Morun
Cap de afiș

Deşi se simte atras de blues, jazzul îl cucereşte şi i se dedică în totalitate. În adolescenţă cântă ca muzician de acompaniament în diferite formule.

La mijlocul anilor ‘70, concertează cu trupele suedeze Sundance şi Mwendo Dawa. După un lung turneu european, se întoarce în Suedia şi începe colaborarea cu bassistul Niels Henning Petersen. A fost o alegere bună, pentru că astfel a avut oportunitatea de a lucra cu Jack DeJohnette, Milt Jackson şi Ray Brown. Colaborările cu ei au fost fructuoase: nu mai puţin de patru CD-uri.

Între 1997 şi 2007, Ulf Wakenius se alătură lui Oscar Peterson. Pe lângă turneele cu orchestra marelui pianist, îşi face timp pentru propriile-i proiecte, materializate în doua CD-uri înregistrate în Japonia şi mai multe scoase la casa de discuri ACT. Primul album apărut aici – Notes From The Heart,unde interpretează muzica lui Keith Jarrett, are un succes fulminant (când pianistului i s-a acordat Polar Prize, în 2003, Ulf Wakenius a fost invitat să cânte “When I Fall in Love”, alături de Swedish Radio Symphony Orchestra).

Albumul „Momento Magico”, apărut la ACT, în martie 2014, este un tribut adus lui Esbjörn Svensson, Sugar Man – Sixto Rodriguez, John Scofield, Oscar Peterson şi Youn Sun Nah. Piesele sunt o inspirată combinaţie de acorduri asiatice, indiene şi sud americane, filtrate printr-un feeling specific jazzului nordic. A înregistrat şi concertat alături de mulţi dintre „greii” jazzului internaţional. A participat la festivaluri şi a urcat pe scene de pe toate continentele, iar majoritatea albumelor au intrat pe primele locuri în topurile de specialitate.

Eroul său este John McLaughlin care, după ce l-a auzit cântând de câteva ori, a compus o piesă pentru el: “Este atât de ciudat să ţi se spună că eroul tău a devenit unul dintre cei mai mari fani ai tăi” – mărturiseşte Ulf Wakenius.

Pe scena Festivalului de Jazz de la Gărâna a urcat alături de Lars Jansson – pian; Paul Svanberg – tobe; Jesper Bodilsen – contrabas.

Foto: Timea Laslavic

Emisiunea "Cap de Afiș" se difuzează pe TVR3 joi 22.01.2015 de la ora 18:00 iar pe TVR Timișoara duminică 25.01.2015 de la ora 17:00.

(w882)

3:30 Minorități (R)

(Reluare)

4:00 Descoperă vestul

 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara