loader
Foto

Revoluţia Română – teoria conspiraţiei

Căderea comunismului în Europa nu s–a soldat aproape deloc cu pierderi de vieţi omeneşti, cu excepţia României, unde în zece zile au murit peste o mie de oameni.

 

Cosmin Jitariuc
Telejurnal Regional TVR Timișoara

Jurnalistul canadian de origine maghiară Arpad Szoczi prezintă propria teorie asupra evenimentelor din decembrie 89 în volumul Timişoara, adevărata poveste despre Revolutia Română, o carte lansată la 25 de ani de la revoluţie.

După 25 ani de cercetări, jurnalistul canadian susţine că are dovezi despre rolul serviciilor secrete maghiare în mişcările anticomuniste de la Timişoara.

Şi mai mult decât atât povesteşte implicarea sa personală în evenimente. În primavara lui 1989, împreună cu tatăl său şi alţi emigranţi a strâns fonduri pentru a trimite la Timişoara o echipă de televiziune care i-a luat un interviu pastorului reformat Laszlo Tokes.

Interviul a fost difuzat de televiziunea maghiară in vara lui 89 şi a stârnit un val de reacţii atât în Ungaria cât şi în România.

În martie anul acesta Arpad Szoczi a realizat pentru televiziunea germană Deutsche Welle un interviu cu premierul maghiar din 1989, Nemeth Miklos, care confirmă teoriile jurnalistului.

Szoczi şi –a dedicat o mare parte din anii de după 1989 studierii istoriei Revoluţiei Române şi a contextului în care s–a declanşat. A cercetat arhivele securităţii şi a serviciilor secrete din Ungaria şi România şi a stat de vorbă cu persoane aflate în funcţii de decizie în acele vremuri.

Reporter: Cosmin Jitariuc. Imaginea: Adrian Covaci.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).


4:00 Descoperă vestul

7:00 Monocrom (R)

(Reluare)
 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara