loader
Foto

Ruinele Epocii de Aur: Intreprinderea Poligrafică nr. 5 din Timișoara | VIDEO

Intreprinderea Poligrafică nr 5 din Timișoara s-a înființat în anul 1947, la naționalizare, când 53 de unități s-au transformat într-una singură, cu mai mult de 1000 de angajați și o producție impresionantă.

 

S-a privatizat dupa anul 1990, iar sediul a fost mutat. După vânzarea terenului vechea cladire s-a transformat in ruină. Totul a fost demolat, iar acum pe locul fostei tipografii s-a construit un ansamblu de locuințe.

Ne povestesc despre gloria Poligrafiei Timișoara, foștii mari tipografi din oraș: Mircea Tonenchi, Ioan Aurel Laslău, Andrei Kegler.

Ruinele Epocii de Aur este o serie de reportaje despre renumite fabrici, uzine şi intreprinderi din zona de Vest a României. Unele au fost luate cu japca de comuniști înainte sau după naționalizarea din 1948, altele au fost construite în perioada comunismului, aşa numita Epocă de Aur. După 1989 au ajuns simple ruine care împânzesc oraşele. Au dispărut deja cu totul sau le vedem dispărând sub ochii noștri pentru că industria modernă se mută în parcuri dedicate în afara orașului iar terenul de sub ele e prea valoros pentru a nu fi integrat în orașele moderne prin dezvoltări imobiliare. Documentarele prezintă poveștile de la A la Z ale fabricilor cunoscute, precum Comtim, Kandia, Ilsa sau Solventul. Seria cuprinde reportaje cu imagini exclusive de arhivă și interviuri cu foştii angajați.

23:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)

23:30 Arhiva TVR Timișoara

 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara