loader
Foto

Târgul european al castelelor la Hunedoara

La Hunedoara a avut loc în acest sfârşit de săptămână prima ediţie a târgului european al castelelor. Evenimentul a fost organizat de castelul corvinilor din Hunedoara şi a avut loc în sala dietei

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

Peste 20 de expozanţi din ţară şi străinătate au prezentat oferte de a vizita castele și cetăți din România, dar şi din alte şase ţări.

Printre participanţi s-au numărat castelul Bran, cetatea Alba Iulia sau palatul Bruckental din Sibiu. Nu au lipsit nici reprezentanţi ai Institutului Patrimoniului Naţional din Praga sau ai unor castele din Macedonia, Spania, Ungaria şi Bulgaria.

Costin Tincă (director castel Hunedoara, organizator): Este un târg de turism dedicat castelelor şi ce putea fi mai potrivit ca şi gazdă, ca si locaţie, decât Castelul Corvinilor de la Hunedoara. În primul rând evenimentul îşi propune promovarea Castelului Corvinilor, aducerea Hunedoarei pe harta culturală a ţării şi nu numai şi nu în ultimul rând, îşi propune o asociere cu cei care au ales să fie aceste trei zile expozanţi la noi la castel şi chiar în ultimul rând îşi propune o promovare reciprocă. Adică am dori să reuşim ca după acest târg să ne asociem cu ceilalţi expozanţi, să găsim o formă de asociere care să ajute la promovare reciprocă. În mod sigur există probleme şi la ei şi la noi. Există rezolvări comune şi există şi probleme comune, deci este în primul rând un schimb de experienţă binevenit între monumente istorice din şase tări europene.

Turiştii care au vizitat Castelul Corvinilor au fost invitaţi să cunoască secretele şi povestea unor monumente de excepţie, chiar de la cei care le reprezintă.

La eveniment a participat şi Dacre Stoker, nepotul celebrului romancier Bram Stoker. Acesta şi-a lansat volumul Dracula mortul viu , o continuare a romanului Dracula, scris de înaintaşul său.

Dacre Stoker: Sunt foarte încântat să mă aflu la acest festival medieval. Am scris două cărţi, una dintre ele este “Dracula, mortul viu”, care este o continuare a cărţii “Dracula”. Aduce acţiunea din cartea pe care Bram Stocker, stră-străunchiul meu a scris-o, la 25 de ani după ce povestea se încheie. Am lucrat cu un scenarist, Ian Holt, şi am îmbinat vechiul Dracula cu noul Dracula pe care îl ştim astăzi. L-am luat pe Dracula al vostru, cel real şi istoric şi l-am îmbinat cu Dracula fictiv şi i-am permis să-şi spună partea lui de poveste, de ce a fost un războinic şi am explicat câte ceva despre miturile trasului în ţeapă şi aşa mai departe, dar l-am făcut un personaj real. L-am făcut un vampir oribil, ceea ce e ficţiune, dar i-am dat un suflet real şi un caracter real. Am mai luat încă un personaj, contesa Bathory, am luat-o din istorie şi am trasformat-o şi pe ea într-un vampir ca să fie un duşman mare pentru el.

Castelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor, sau al Huniazilor, este unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania. Castelul a fost ridicat in secolul al cinsprezecelea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la baza căreia curge pârâul Zlaști .

Reporter și Imagine: Marius Olaru.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).

0:00 Telejurnal Regional TVR TM (R)

(Reluare)

0:30 Monocrom (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

 

#tvrtimisoara