loader
Foto

Teme la "Ediția de Vest": greva poștașilor și boala Alzheimer

Conform statisticilor naţionale, în acest moment 5% din populaţia de peste 60 de ani este suferindă de Alzeimer.

 

Cosmin Jitariuc
Ediția de Vest

Ediţia din 19 mai este disponibilă online pe TVR+

Lucrătorii poştali sunt în plin sezon de mitinguri. În vestul ţării ei au ales diferite forma de protest pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de salariile mici şi faţă de restructurarea companiei Poşta Română.

Poştaşii cer demiterea conducerii Companiei Naţionale Poşta Română, indexarea salariilor cu 20 la sută şi închiderea planului de restructurări.

Ei sunt nemultumiţi că nu le sunt ascultate cererile şi ameninţă cu greva foamei. Principalele nemulţumiri ale angajaţilor Poştei Române vin şi ca urmare a faptului că în ultimii ani nu au mai fost încheiate contracte noi care să genereze venituri, iar datoriile companiei au ajuns la aproximativ 100 de milioane de lei. Poştaşii mai spun că protestează în timpul liber şi că nu intenţionează să blocheze activitatea.

Invitații primei părți a emisiunii sunt: Dacian Crainic (director Poşta Română Timişoara), Daniel Marinică (lider de sindicat, reprezentantul factorilor poştali din Timişoara) și Sabina Mihăică (jurnalist Pressalert).

În cea de a doua parte a emisiunii discutăm despre boala Alzheimer. Conform statisticilor naţionale, în acest moment 5% din populaţia de peste 60 de ani este suferindă de această boală.

Specialiştii estimează că există un număr cu mult mai mare, pentru că un pacient care a suferit un accident cerebral dar era diagnosticat şi cu Alzeimer este clasificat ca fiind suferind de demenţă mixtă.

Practic, două treimi dintre timişorenii care se prezintă pentru investigaţii sunt depistaţi ca fiind suferinzi de Alzheimer.

La Timişoara, Centrul Memoriei în colaborare cu Societatea Română Alzheimer oferă testări gratuite pentru depistarea demenţei.

Campania de diagnostic precoce presupune stabilirea unei zile pe lună în care pacienţii pot beneficia gratuit de stabilirea unui diagnostic. În luna mai, clinica Centrul Memoriei a suplimentat controalele fără plată din cauza cererii masive.

Emisiunea se difuzează concomitent pe TVR Timișoara și TVR3 luni 19.05.2014, de la ora 17.00, cu reluare pe TVR Timișoara marți 20.05.2014 de la ora 10.00.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

7:30 În prelungiri (R)

(Reluare)

9:00 Cult@art (R)

(Reluare)
 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara