loader
Foto

Galerie foto

Timişoara, capitala minorităţilor etnice la final de octombrie

Între 21-23 octombrie 2013 la Timişoara s-a desfăşurat prima etapă a seminarului „Exprimarea minorităţilor în audiovizual”, organizat de TVR Timişoara în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României.

 

La seminar au participat realizatori de emisiuni pentru minorităţile etnice de la televiziuni din Serbia (NoviSad, Pancevo, Vrşeţ, Negotin), Ungaria (Szeged), România (Cluj, Târgu Mures, Timişoara şi Bucureşti).

Principalele teme de discuţii şi analiză pentru jurnaliştii participanţi au fost:

  • Programele pentru minorităţi, realizate pentru majoritate sau pentru minoritate?
  • Dialog interetnic în audiovizual
  • Accente şi impasuri în realizarea unei emisiuni
  • Workshop-“Portrete…cu gust şi reţete…expresive”.

Invitatul special al seminarului a fost jurnalistul Bela Batthyany, de la televiziunea publică elveţiană SRF, realizator de reportaje, portrete şi filme documentare, printre care amintim: Capete înlănţuite (2010), nominalizat la premiul Marler pentru televiziune în 2011, Der troublemaker-Karl Ammann salvează animalele din Africa (2011), Bunii albanezi (2011), Ajutor din Est(2013).

Potrivit domnului Batthyany: "Din câte am înțeles problema în țara voastră este că se fac emisiuni doar pentru minorități și doar despre ceea ce fac minoritarii. La televiziunea publică din Elveția tratăm totul din două perspective. De exemplu în documentarul meu despre minoritarii albanezi am arătat cum trăiesc ei și ce probleme au, dar am abordat problema și din punctul de vedere al majorității. Altfel este un discurts unilateral ce nu servește nimănui".


Reporter: Ramona Boroșovici, Imagine: Radu Ionescu

În perioada următoare fiecare participant la seminar va realiza două reportaje, şi anume: “Portrete…cu gust” şi “Reţete…expresive”. Reportajele realizate vor fi proiectate în Piaţa Operei din Timişoara, în cea de-a II-a etapă a seminarului, care va avea loc în perioada 3-5 decembrie 2013.

Invitaţii speciali ai evenimentului din decembrie vor fi d-na Luba Kolova redactor-şef la televiziunea publică slovacă şi dl. Peter Paul Kainrath, realizator de emisiuni dedicate minorităţilor etnice  pentru televiziunea publică italiană RAI, Bolzano, Italia.

Seminarul va include, în premieră, spectacolul extraordinar al minorităţilor etnice, ce va avea loc în 4 decembrie, în Piaţa Operei din Timişoara.

14:00 Descoperă vestul (R)

(Reluare)

14:30 Cult@art

 
Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

 

#tvrtimisoara