loader
Foto

"Totul la Vedere": Absolvenți de facultate, încotro?

După 1989, toate orașele mari sau mici din România au devenit ”universitare”. Orașele din regiune – Timișoara, Arad, Reșița, Hunedoara – dau în fiecare an mii de absolvenți de facultate care trebuie să își găsească loc de muncă.

 

Brînduşa Armanca
Totul la vedere

Rata șomajului a crescut la 7,2% în țara noastră, în condițiile în care sunt aproximativ 31.000 de locuri de munca vacante.

În trimestrul IV al anului 2013, rata de ocupare a populației apte de munca (15 – 64 de ani) a crescut față de cea înregistrată în trimestrul corespunzător din anul precedent (+0,2%), însă a scăzut față de cea înregistrată în trimestrul anterior (-1,5%), ajungând la 59,5%, informează Institutul Național de Statistică.

Piața muncii din Banat, deși dinamică mai cu seamă în Timișoara, unde investițiile sunt importante, nu poate cuprinde toți absolvenții cu studii superioare. Târgurile de joburi reprezintă o cale pentru căutarea locului potrivit.

Mai nou, firme Business Process Outsourcing (BPO) caută tineri specialiști pentru companii românești sau străine. Vânătoare de competențe fac și companii multinaționale, mai ales pentru domeniul IT.

Organizația studențească AIESEC pune și ea umărul în orientare. Ce fac universitățile, ce rol joacă AIESEC și companiile BPO, vom discuta cu Marius Oteșteanu, prorector al Politehnicii timișorene, cu Răzvan Pătrunoiu, CEO al unei companii BPO și cu Lucian Mihăilescu din partea AIESEC.

Despre invitați

Prof.univ.Dr. Marius Oteșteanu este prorectorul Universității Politehnica din Timișoara. Este profesor și conducător de doctorat în domeniile electronică și telecomunicații. A publicat numeroase studii și volume printre care Telefonia numerică, Editura de Vest, 2004 în coautorat cu F. Alexa și C. Balint sau WSEAS Transactions on Electronics Special Issue: Real-time Applications with 3D Sensors publicată în 2008 la Atena. Este director de proiecte europene și internaționale.

Răzvan Pătrunoiu este directorul diviziei de BPO a unei companii americane care a deschis un centru de livrare în Timișoara. Cu o bogată experiență în domeniul financiar și comercial, a ocupat pozițiile de director la Tschibo-România și director financiar la Zapp.

Lucian Mihăilescu a absolvit în 2013 Facultatea de Științe Economice a Universității din Timișoara. Este membru AIESEC.

Emisiunea "Totul la Vedere" este difuzată pe TVR Timişoara joi 3.04.2014 la ora 19.00 (cu reluare vineri 4.04.2014 la ora 10.00).

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:00 Drumuri aproape (R)

(Reluare)

1:30 Tableta de sănătate (R)

(Reluare)
 
Bucova: mirosul naturii, povești încă nespuse. Și Via Transilvanica

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 15:45, la TVR Timișoara, vă invităm la o ediție de primăvară la "Drumuri aproape".

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

Mici sau mititei, secretele unui grătar de succes | VIDEO

Ediție specială de 1 Mai la "Sarea în bucate", miercuri, de la 16:00, la TVR Timișoara.

 

#tvrtimisoara