loader
Foto

"Totul la Vedere": Educația în alertă

În vreme ce dovezile de precaritate sau corupție din învățământul românesc abundă, ministrul educației schimbă prin Ordonanță de Urgență Legea Educației Naționale, pe ici-pe colo, prin punctele esențiale...

 

Brînduşa Armanca
Totul la vedere

La finele anului 2013, Guvernul a adus numeroase schimbări Legii Educației prin OUG 117/23 decembrie 2013.

O parte reprezintă clarificări sau completări necesare, altele sunt menite să aducă bani suplimentari la buget, sau să producă confuzii și mai mari prin introducerea învățământului general obligatoriu de 11 ani.

Măsurile luate fără prea multă chibzuială în ultimii 10-15 ani au cronicizat bolile de sistem și au generat obligații ambigue ale familiei față de școală, precum și relații neprincipiale între elevi și dascăli.

Un caz intens mediatizat în spațiul public, unde o învățătoare îi muștruluia pe părinți că dau prea puțini bani pentru cadourile de Crăciun ale personalului didactic și nedidactic din școală, relevă până unde s-a ajuns cu ”ungerea” încheieturilor înțepenite etic ale educației naționale.

Efectele modificării Leii Educației și alte subiecte actuale vor fi discutate cu Cornel Petroman, inspector școlar general la nivelul județului Timiș și prof.dr. Ioan Biriș, membru în Consiliul Academic al Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad.

Despre invitați

Dr.Cornel Petroman, profesor cu un doctorat în istorie, autor de manuale școlare și cărți de specialitate printre care Istoria Timișoarei în coautorat cu prof. Ioan Munteanu, membru al Asociației Istoricilor Bănățeni. Este inspector general școlar din 2012, după ce a fost mai mulți ani la rând inspector general adjunct.

Prof.univ.Dr. Ioan Biriș a fost decan și director de școală doctorală la Facultatea de Științe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Vest din Timişoara. Autor al mai multor volume de filosofie printre care Totalitate, sistem, holon, ediţia a doua apărută la Editura Universităţii de Vest și Conceptele ştiinţei la Editura Academiei Române, a fost distins în 2007 cu Premiul „Mircea Florian” al Academiei Române. Actualmente este consilier în Consiliul Academic al Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad.

Emisiunea "Totul la vedere" este difuzată pe TVR Timişoara  joi 16.01 la ora 19.00 (cu reluare vineri 17.01 la ora 10.00).

 

6:30 Circumeuropa (R)

(Reluare)

8:00 Sarea în bucate (R)

(Reluare)
 
Bucova: mirosul naturii, povești încă nespuse. Și Via Transilvanica

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 15:45, la TVR Timișoara, vă invităm la o ediție de primăvară la "Drumuri aproape".

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

Mici sau mititei, secretele unui grătar de succes | VIDEO

Ediție specială de 1 Mai la "Sarea în bucate", miercuri, de la 16:00, la TVR Timișoara.

 

#tvrtimisoara