Turismul în căutarea strămoşilor
miercuri, 24 februarie 2016
Tot mai mulţi cetăţeni străini vin în Timişoara sau pe meleaguri bănăţene în căutarea rădăcinilor strămoşeşti.

Dacă arborelui genealogic al familiei îi lipsesc câteva crenguţe şi aceştia ştiu că strămoşii vin din fostul Imperiu Austro-Ungar sau din regiunea Banatului, atunci vin în România în speranţa de a-şi gasi rudele şi identitatea.

La începutul secolului XX mii de bănăţeni de diferite etnii şi de diferite religii au emigrat din ţara lor de adopţie, cuprinşi de aşa numita „febră americană”, care cuprinsese întreaga Europa Centrală şi de Est.

Un al doilea val de emigrare a avut loc după 1940 când regimul comunist a ajuns la putere. Schimbările pe care acesta le-a făcut au îngreunat şi mai mult sarcina celor care voiau să-şi găsescă strămoşii plecaţi din Banat.

Totuşi , în ciuda multitudinii de schimbări istorice prin care a trecut acestă regiune, actele legate de naştere, căsătorie, precum şi alte documente istorice, au fost păstrate fie in Arhivele Naţionale, fie la primăriile localităţilor sau la Episcopia Romano-Catolică din Timişoara.

Alexandra Irimia este ghid turistic, traducător şi interpret autorizat şi ne va spune câteva dintre poveştile acestor căutări cu final fericit pe care le-a organizat.

Pe Alexandra Mitroi aţi auzit-o cântând la diverse evenimente ale Timişoarei, dar şi, recent , la Vocea Romaniei . Ea vine astăzi la „Ora regiunii” alaturi de cei de la Bang, să ne spună povestea ei, dar şi să cânte câteva piese de dragoste, aşa... ca de Dragobete.

Emisiunea "Ora Regiunii" se difuzează în direct pe TVR Timişoara, miercuri 24.02.2016 la ora 20.00, cu reluare joi 25.02.2016 la ora 11.30. Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ la http://www.tvrplus.ro/live-tvr-timisoara .

(w640)


 • 21:41
  x5 minute de istorie
 • 22:00
  Preluare TVR3
 • 12:00
  Tableta de sănătate
 • 19:00
  În prelungiri
  - direct
 • 12:00
  În prelungiri
 • 18:30
  Tableta de sănătăte