loader
Foto

Galerie foto

Unde este industria noastră românească?

Industria din Reșița a fost importantă pe plan european. Produsele româneşti aveau căutare, iar calitatea lor era recunoscută.

 

Andrei Borosovici
Rialiti Şoc

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Uzina Constructoare de Maşini şi Combinatul Siderurgic din Reşiţa erau două astfel de exemple, care au transformat oraşul într-unul dintre cele mai importante centre industriale ale ţării.

Aici, în 1771, au intrat în funcţiune primele două furnale, iar în anul 1872 s-a construit, după proiectul lui John Haswell, prima locomotivă cu abur din România, numită “Resicza”. Ulterior, la Reşiţa s-au construit alte sute de locomotive.

Tot aici a fost realizată şi structura metalica a Turnului Eiffel de la Paris, precum şi o parte din turbinele Hidrocentralei Porţile de Fier I. S-au construit poduri, utilaje petroliere dar şi motoare pentru uz naval cu mii de cai putere.

Toate au rămas mărturii ale unui trecut admirabil, pe care nu l-ai bănui în prezent dacă ai vizita pentru prima oară oraşul fără a-i cunoaşte istoria.

Acum în Reşiţa au mai rămas doar fantomele acelui trecut. Clădirile dezafectate şi amintirile celor care au mai prins vremurile trecute sunt mărturii ale unei epoci înfloritoare.

Ce nu a mers? De ce un început promiţător a fost îngropat în doar câţiva ani şi cine este vinovat pentru regresul din zilele noastre? Încercam să găsim răspunsuri într-o nouă ediţie "Rialiti Şoc".

Emisiunea "Rialiti Șoc" se difuzează pe TVR Timișoara luni 22.02.2016 de la ora 21.00 (cu reluare marți 23.02.2016 de la ora 12.30) iar pe TVR3 duminică 28.02.2016 de la ora 16.30 (cu reluare sâmbătă 5.03.2016 la ora 10.30). Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Înregistrarea emisiunii poate fi vizionată ulterior difuzării la link-ul de la începutul paginii.

(w882)

16:00 Prim plan obiectiv – direct

prima parte

17:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)
 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara