loader
Foto

Galerie foto

Vecinii sunt importanți pentru Europa unită

O relație bună a Europei unite cu vecinii săi presupune atât soluționarea situațiilor nerezolvate din trecut cât și facilitarea liberei circulații a persoanelor.

 

Europa 360°

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Reportajele din această ediție a emisiunii sunt produse de TVR Timișoara și televiziunile publice din Polonia, Croația și Slovenia.

Republica Moldova își caută de 25 de ani calea între fosta Uniune Sovietică și actuala Uniune Europeană. Aderarea României în 2007 la Uniunea Europeană a ajutat la integrarea tinerilor din Basarabia. Pentru ei direcția spre vest e clară și treptat reușesc să influențeze întreaga societate din Republica Moldova.

Nivelul de trai scăzut din Ucraina îi face pe cetățenii din zona de graniță cu Polonia să recurgă la metode diverse prin care să își rotunjească veniturile. Pentru cei mai în vârstă, micul trafic de frontieră e o soluție de supraviețuire. Cei tineri și educați încearcă să lucreze în Polonia și să trăiască o viață mai bună în Uniunea Europeană.

Înainte de războiul care a destrămat Iugoslavia, numeroase intreprinderi sau chiar municipalități sîrbești dețineau complexe turistice proprii pe coasta Adriaticii. Acum sunt în jurisdicția Croației și au trecut prin privatizări la fel de dezastruoase ca și cele din România. Iar drepturile de proprietate cu actuala Serbie încă nici nu au fost reglate.

Numeroși muncitori din zona de graniță a Sloveniei lucrează în Austria și fac naveta zilnic, de zeci de ani. Aparent, acesta este un avantaj dar aflăm de la cei în cauză că nu e chiar așa. Mai ales de când statul sloven încearcă să adune bani la buget prin colectarea diferențelor de impozite între cele două țări.

Urmăriți un proiect TVR Timișoara și Circom Regional finanțat de Parlamentul European.(w235)

Emisiunea “Europa 360” este difuzată duminică 15.03.2015 de la ora 19.30 pe TVR2 și pe TVR HD (cu reluare pe TVR2 luni 16.03.2015 de la ora 4:30) iar pe TVR Timișoara duminică 15.03.2015 de la ora 21:00 (cu reluare luni 16.03.2015 de la ora 12:30).

 

18:00 Telejurnal Regional TVR TM (R)

-direct (Reluare)

18:30 Izolați în România (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara