loader
Foto

A fost sau nu a fost Jules Verne în Transilvania? | VIDEO

Căutăm istorii ascunse la Cetatea Colț și răspunsuri la întrebarea: a fost Jules Verne în România?

 

Cristina Băican
Istorii ascunse

Țara Hațegului este considerată a fi un ținut în care legendele, întâmplările fantastice și poveștile extraordinare sunt nenumărate.

De la dinozauri pitici la daci și romani la cei aproape 500 de cneji din perioada voievodală a regiunii și până la Jules Verne și misterul din jurul romanului Castelul din Carpați.

De la momentul în care romanul Castelul din Carpați este publicat încep și speculațiile. Unele dintre acestea spuneau că Jules Verne ar fi vizitat Transilvania însoțit de o tânără născută în Homorod. Acea călătorie ar fi stat la baza romanului, iar castelul din Carpați ar fi cetatea Colț din satul Suseni, județul Hunedoara.

A fost sau nu a fost Jules Verne în Transilvania?

Poveste de dragoste sau o simplă amiciție cu Jules Verne, în familia Luizei Teutsch, generații la rând s-a vorbit despre legătura pe care tânara ar fi avut-o cu autorul francez.

Se pare că cei doi s-au cunoscut la Amiens, oraș în care locuia Jules Verne; oraș în care Luiza ajunge împreună cu primul ei soț. După ce acesta decedează, tânăra rămâne în localitatea franceză încă o perioadă. Însă, când află de moartea părinților săi, Luiza se întoarce acasă. Acela ar fi momentul în care Jules Verne o însoțește în Transilvania.

Speculație sau nu, cert este că în 1974 Oficiul Național de Turism Carpați a realizat un film intitulat Cu Jules Verne în Țara Hațegului, iar în 1977 turiștilor străini le sunt prezentate 3 trasee ce includeau obiective surprinse în Romanul Castelul din Carpați.

(w882).

22:00 Satul meu (R)

(Reluare)

22:30 Arhivă sentimentală (R)

(Reluare)
 
Bucova: mirosul naturii, povești încă nespuse. Și Via Transilvanica

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 15:45, la TVR Timișoara, vă invităm la o ediție de primăvară la "Drumuri aproape".

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

Mici sau mititei, secretele unui grătar de succes | VIDEO

Ediție specială de 1 Mai la "Sarea în bucate", miercuri, de la 16:00, la TVR Timișoara.

 

#tvrtimisoara