loader

A fost sau nu a fost Jules Verne în Transilvania? | VIDEO

Căutăm istorii ascunse la Cetatea Colț și răspunsuri la întrebarea: a fost Jules Verne în România?

 

Cristina Băican
Istorii ascunse

Țara Hațegului este considerată a fi un ținut în care legendele, întâmplările fantastice și poveștile extraordinare sunt nenumărate.

De la dinozauri pitici la daci și romani la cei aproape 500 de cneji din perioada voievodală a regiunii și până la Jules Verne și misterul din jurul romanului Castelul din Carpați.

De la momentul în care romanul Castelul din Carpați este publicat încep și speculațiile. Unele dintre acestea spuneau că Jules Verne ar fi vizitat Transilvania însoțit de o tânără născută în Homorod. Acea călătorie ar fi stat la baza romanului, iar castelul din Carpați ar fi cetatea Colț din satul Suseni, județul Hunedoara.

A fost sau nu a fost Jules Verne în Transilvania?

Poveste de dragoste sau o simplă amiciție cu Jules Verne, în familia Luizei Teutsch, generații la rând s-a vorbit despre legătura pe care tânara ar fi avut-o cu autorul francez.

Se pare că cei doi s-au cunoscut la Amiens, oraș în care locuia Jules Verne; oraș în care Luiza ajunge împreună cu primul ei soț. După ce acesta decedează, tânăra rămâne în localitatea franceză încă o perioadă. Însă, când află de moartea părinților săi, Luiza se întoarce acasă. Acela ar fi momentul în care Jules Verne o însoțește în Transilvania.

Speculație sau nu, cert este că în 1974 Oficiul Național de Turism Carpați a realizat un film intitulat Cu Jules Verne în Țara Hațegului, iar în 1977 turiștilor străini le sunt prezentate 3 trasee ce includeau obiective surprinse în Romanul Castelul din Carpați.

(w882).

4:00 Descoperă vestul

7:00 De poveste

 
(P) Cum folosesc românii internetul: divertismentul, scop principal pentru utilizatori

Dinamica pozitivă a mediului online este evidentă în România în ultimii ani, datele indicând o utilizare tot mai intensă a internetului atât în ...

Mărturii fotografice ale nunților bănățene: Un secol de tradiție | VIDEO

Colecția de fotografie veche intitulată „Bănățeni în ţoalele lor”, prezentată de Dalida Groza, reprezintă un valoros document etnografic.

(P) Elis Pavaje a încheiat lucrările de extindere a fabricii sale de la Stoenești. O investiție de 13 milioane de euro

Cel mai mare producător de pavaje din România,  Elis Pavaje , a încheiat lucrările pentru extinderea fabricii sale din Stoenești, Prahova.

 

#tvrtimisoara