loader
Foto

Galerie foto

Academia Gătaia la “Vest Exclusiv”

Spitalul de psihiatrie Gătaia era un spital celebru în anii comunismului. Era cunoscut drept un spațiu al libertății, un refugiu al intelectualilor, o oază de liniște în mijlocul infernului dictatorial.

 

Vest Exclusiv

Gătaia se decupa întru totul din decorul sumbru al unităților sanitare de acest gen, cunoscute în acea vreme ca instrumente de poliție politică pentru anihilarea dușmanilor poporului.

Spitalul a luat ființă în decembrie 1966, atunci când o cazarmă părăsită a fost transformată în spital de psihiatrie. Medicii aduși aici erau toți copii spirituali ai profesorului Eduard Pamfil. Erau tineri, plini de viață, entuziaști.

Datorită profesionalismului lor și sub îndrumarea directorilor (figuri emblematice ale psihiatriei românești precum Traiam Lohan, Radu Ricman, Dan Arthur), spitalul din Gătaia a devenit în scurt timp centru psihoterapeutic de excelență. Duminică veți afla de ce era atât de special acest spital de psihiatrie și celebra poveste a gardului care străjuia spitalul.

Scriitori și artiști de notorietate s-au refugiat la Gătaia. Printre ei, istoricul Ovidiu Pecican, cel care vorbește cu atâta nonșalanță despre Gătaia și momentul din viața sa când a fost internat la psihiatrie. Arădean de loc, tânărul Pecican avea 19 ani când a ajuns în împărăția ciorilor din comuna bănățeană. Tot el a numit mai apoi locul Academia Gătaia.

Reportajul este difuzat în premieră  în emisiunea Vest Exclusiv la TVR Timișoara,  sâmbătă 9.11 la ora 20.00, cu reluare duminică 10.11 la ora 11.00.

5:00 Descoperă vestul

7:00 Europa 360 (R)

(Reluare)
 

"Selfie": Renee Renard | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Renée Renard provine dintr-o familie a coloniștilor care au venit în Banat, în sec. XVIII, din Lorena și Schwarzwald. Povestea sinuoasă a vieții ...

Balmoș fiert în smântână de oaie | VIDEO

Balmoș fiert în smântână de oaie | VIDEO

publicat: vineri, 14 iunie 2024

Marți, 11 iunie, de la 20:30, am urmărit o nouă ediție "Sarea în bucate" la TVR Timișoara.

Zilele Culturii Sârbe. Invitat special Teatrul Național Sârb din Pristina | VIDEO

Deși în anii precedenți Zilele Culturii Sârbe au început cu o proiecție de film, în acest an comunitatea sârbă a dorit să-și reafirme ...

 

#tvrtimisoara