loader
Foto

Galerie foto

Aradul din interior, văzut la "Drumuri Aproape"

Nu trebuie să mergi spre vreo destinaţie exotică, pentru a face din călătoria ta o experienţă demnă de povestit. Poţi să mergi, bunăoară, la Arad, ca să descoperi oraşul din interior. La propriu. Şi deloc banal, cum vă veţi convinge deîndată.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Iarna, cu ale sale grade minus în termomentre, ori primăvara, cu vremea adeseori neprietenoasă, nu-i stă nicicând în cale unui călător pasionat. Şi nici măcar nu trebuie să mergi spre vreo destinaţie exotică, pentru a face din călătoria ta o experienţă demnă de povestit.

Poţi să mergi, bunăoară, la Arad, ca să descoperi oraşul din interior. La propriu. Şi deloc banal, cum vă veţi convinge deîndată.

Harta mea arată cam aşa: mai întâi la Filarmonică, dar nu pentru un concert, ci pentru clădirea în care se desfăşoară activitatea muzicienilor arădeni. În holul somptuos mă aşteaptă gazda mea de aici, dirijorul Cristian Neagu, un om doxă de muzică, dar în acelaşi timp fin cunoscător al locului unde munceşte zi de zi.

Un Palat Cultural, unul dintre cele două din ţară în care funcţionează o Filarmonică. Şi o clădire cum alta nu-i în Arad, construită de Santay Lazslo, arhitect şcolit la Budapesta, în acelaşi stil Secession precum multe dintre palatele ridicate la începutul secolului trecut în oraş. Aradul era în plină înflorire şi avea nevoie de un asemenea aşezământ, care să deservească viața culturală.

Dar harta mea de astăzi mă conduce mai departe, de fapt nu chiar aşa departe, ci, pe altă intrare, în aceeaşi clădire, care găzduieşte, după cum am aflat, şi Muzeul. Fragmente din istoria oraşului şi a zonei, aşa că e musai să-l văd. Ada, gazda mea de aici, are o grămadă de lucruri să îmi povestească.

Prea puţină lume ştie despre Preparandia arădeană, şi mărturisesc, mă aflu printre necunoscători. Locul e uşor de găsit, intrarea gratuită, iar ghidul pregătit să depene povestea.

Ultima pe listă e chiar Primăria, un loc unde mergi de obicei cu treabă. Ei bine, eu merg în vizită, e un obiectiv de neratat. O clădire de poveste, un palat în toată puterea cuvântului, dedicat instituţiilor oficiale, dar în acelaşi timp deschis spre vizitare. Ghidul meu de astăzi e chiar purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, care ştie foarte bine povestea locului în care munceşte.

Sub straturi de vopsea…. ori de colb, dincolo de usi închise, dar nu ferecate, poţi descoperi adesea lucruri minunate, spre încântarea minţii şi a sufletului. Mai facem asta şi altădată, pe “Drumuri aproape”.

Emisiunea "Drumuri aproape" se difuzează:

- sâmbătă 20.04.2019, de la ora 13.30 la TVR 3

- sâmbătă 20.04.2019, de la ora 17:00 la TVR Timișoara

- duminică 21.04.2019, de la ora 11.30 la TVR Timișoara

- marți 23.04.2019 de la ora 18.00 la TVR Internaţional

- joi 25.04.2019 de la ora 11.00 la TVR MOLDOVA

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalele digitale 85 UPC și 107 DIGI.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe canalul de YouTube @TVRTimișoara și pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și în playerul de mai sus.

(w882)

19:00 Baschet feminin /Finala LNBF

21:00 Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual (R)

(Reluare)
 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara