Aradul din interior, văzut la "Drumuri Aproape"
sâmbătă, 13 aprilie 2019
Nu trebuie să mergi spre vreo destinaţie exotică, pentru a face din călătoria ta o experienţă demnă de povestit. Poţi să mergi, bunăoară, la Arad, ca să descoperi oraşul din interior. La propriu. Şi deloc banal, cum vă veţi convinge deîndată.

Iarna, cu ale sale grade minus în termomentre, ori primăvara, cu vremea adeseori neprietenoasă, nu-i stă nicicând în cale unui călător pasionat. Şi nici măcar nu trebuie să mergi spre vreo destinaţie exotică, pentru a face din călătoria ta o experienţă demnă de povestit.

Poţi să mergi, bunăoară, la Arad, ca să descoperi oraşul din interior. La propriu. Şi deloc banal, cum vă veţi convinge deîndată.

Harta mea arată cam aşa: mai întâi la Filarmonică, dar nu pentru un concert, ci pentru clădirea în care se desfăşoară activitatea muzicienilor arădeni. În holul somptuos mă aşteaptă gazda mea de aici, dirijorul Cristian Neagu, un om doxă de muzică, dar în acelaşi timp fin cunoscător al locului unde munceşte zi de zi.

Un Palat Cultural, unul dintre cele două din ţară în care funcţionează o Filarmonică. Şi o clădire cum alta nu-i în Arad, construită de Santay Lazslo, arhitect şcolit la Budapesta, în acelaşi stil Secession precum multe dintre palatele ridicate la începutul secolului trecut în oraş. Aradul era în plină înflorire şi avea nevoie de un asemenea aşezământ, care să deservească viața culturală.

Dar harta mea de astăzi mă conduce mai departe, de fapt nu chiar aşa departe, ci, pe altă intrare, în aceeaşi clădire, care găzduieşte, după cum am aflat, şi Muzeul. Fragmente din istoria oraşului şi a zonei, aşa că e musai să-l văd. Ada, gazda mea de aici, are o grămadă de lucruri să îmi povestească.

Prea puţină lume ştie despre Preparandia arădeană, şi mărturisesc, mă aflu printre necunoscători. Locul e uşor de găsit, intrarea gratuită, iar ghidul pregătit să depene povestea.

Ultima pe listă e chiar Primăria, un loc unde mergi de obicei cu treabă. Ei bine, eu merg în vizită, e un obiectiv de neratat. O clădire de poveste, un palat în toată puterea cuvântului, dedicat instituţiilor oficiale, dar în acelaşi timp deschis spre vizitare. Ghidul meu de astăzi e chiar purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, care ştie foarte bine povestea locului în care munceşte.

Sub straturi de vopsea…. ori de colb, dincolo de usi închise, dar nu ferecate, poţi descoperi adesea lucruri minunate, spre încântarea minţii şi a sufletului. Mai facem asta şi altădată, pe “Drumuri aproape”.

Emisiunea "Drumuri aproape" se difuzează:

- sâmbătă 20.04.2019, de la ora 13.30 la TVR 3

- sâmbătă 20.04.2019, de la ora 17:00 la TVR Timișoara

- duminică 21.04.2019, de la ora 11.30 la TVR Timișoara

- marți 23.04.2019 de la ora 18.00 la TVR Internaţional

- joi 25.04.2019 de la ora 11.00 la TVR MOLDOVA

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalele digitale 85 UPC și 107 DIGI.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe canalul de YouTube @TVRTimișoara și pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și în playerul de mai sus.

(w640)


 • 19:13
  x5 minute de istorie
 • 20:00
  Satul meu
 • 20:30
  Selfie
 • 21:00
  Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual
 • 21:30
  Minorităţi în limba germană
 • 22:00
  Preluare TVR3
 • 19:00
  În prelungiri
  - direct
 • 12:00
  În prelungiri
 • 18:30
  Tableta de sănătăte
 • 12:00
  Tableta de sănătate
 • 19:00
  În prelungiri
  - direct
 • 12:00
  În prelungiri
 • 18:30
  Tableta de sănătăte