loader
Foto

Banatul în primul război mondial

Între 1914 și 1918, întreg teritoriul european este măcinat de război, iar Banatul nu face excepție.

 

România centenară

Începutul secolului XX este marcat de primul război mondial, o conflagrație ce lasă în urmă o lume profund marcată de impactul unor transformări fără precedent.

Marele Război avea să lase în urmă tragedii umane, traume colective, precum și o reconfigurare și reorganizare a lumii întregi. Așadar, între 1914 și 1918, întreg teritoriul european este măcinat de război, iar Banatul nu face excepție.

De la centru de comandă al armatei germane până la locul în care avea să fie primită delegația americană ce aduna impresii despre situația din Banat la 1918, astăzi sediu al rectoratului Universității Politehnica, clădirea din centrul Timișoarei a adunat de-a lungul vremii o mulțime de povești interesante.

Moștenitorul tonului austro-ungar, arhiducele Franz Ferdinand este asasinat la Sarajevo de către un naționalist sârb pe 28 iunie 1914. Ceea ce părea la început o criză minoră în Balcani avea să angreneze rapid blocurile militare europene într-un conflict ce devine mondial.

Intrarea României în război către finalul primei conflagrații mondiale îi conferă acesteia dreptul de a se așeza la masa negocierilor, iar proclamarea Marii Uniri de la Alba Iulia aduce multă bucurie în rândurile românilor.

Cu toate acestea, la finalul primului război mondial situația Banatului nu este încă pe deplin clarificată. Despre toate acestea ne vorbeste istoricul Vasile Dudas.

22:00 Forum economic (R)

(Reluare)

23:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

 

#tvrtimisoara