Locul celebrelor bătălii între daci şi romani de la Tapae, Poarta de Fier a Transilvaniei e un loc demn de marcat pe harta unui călător, pentru importanţa istorică, strategică, geografică…..şi, fireşte, pentru locurile minunate pe care le poţi bate cu piciorul, odată ajuns aici.
Un sat pe care mai toată lumea îl ştie din goana maşinii către alte locuri, dar care are povestea sa, ce se cere ascultată pe îndelete.
Un sat de oameni liberi, gospodari şi prosperi, care şi-au cumpărat singuri pământ şi păduri şi care au fost lipsiţi, din fericire, de povara colectivizării.
Însăşi poziţia satului e de-a dreptul strategică, pentru că se află în locul unde se întâlnesc două vechi provincii istorice. Destinaţia călătoriei de astăzi este Bucova, la un pas de invizibila, dar atât de cunoscuta Poartă de Fier a Transilvaniei.
Locul celebrelor bătălii între daci şi romani de la Tapae, Poarta de Fier a Transilvaniei e un loc demn de marcat pe harta unui călător, pentru importanţa istorică, strategică, geografică…..şi, fireşte, pentru locurile minunate pe care le poţi bate cu piciorul, odată ajuns aici.
Toate acestea le aflu de la ghidul meu, domnul Tiberiu Săvulescu, alături de care, odată ce părăsim linia nevăzută ce trasa în alte vremuri graniţe, fac o plimbare pe vale, cot la cot cu Bistra, ca să ne bucurăm de aer curat, de foşnetul frunzelor şi de susurul apei. Şi să mai depănăm poveşti despre odinoară, când aici se auzea sunetul pietrei, la cariera de marmură ce a alimentat şantierul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Un sat mândru şi primenit, martor al atâtor întâmplări şi evenimente ce s-or fi petrecut de-a lungul vremii pe aici. Casele nu păstrează specificul Banatului de Munte, căci au, cele mai multe, poarta montată în gard şi grădinuţă în faţa casei. Dar mai aflu şi că există aici o adevărată colecţie de case vechi, păstrate aşa, drept piedică iî calea uitării.
În faţa uneia ne oprim la poveşti. Deîndată apare şi gazda, proprietara căsuţei, aşa că avem ocazia să vedem şi ce comori ascunde vechea locuinţă a familiei, în cămăruţele sale, păstrate intacte, ca-n vremea în care în cuină se simţea miros de mâncare, în sobă se făcea focul, iar personajele din fotografiile colbuite erau locatari de drept ai casei.
Lada de zestre, laolaltă cu pantofarul din perete, dehhhh…..dressingul de altădată, prind viaţă când gazda noastră începe să scoată, una după alta, adevărate minunăţii ţesute, cusute şi purtate cu mândrie odinioară….
Rămânem în acelaşi registru, constat, atunci când, întorşi la drumul mare, intrăm în curtea unei case noi şi dichisite unde, surpriză, ni se arată în faţa ochilor o altă casă veche, impecabil păstrată, şi gazdele gătite în straiele bune din lada de zestre. Iar lada de zestre păstrează şi amintiri despre cei care s-au stins, amintiri ce au dat naştere atâtor doine. Le ascultăm şi noi.
Emisiunea "Drumuri aproape" se difuzează:
- sâmbătă, 22.06.2019, de la ora 13:30, la TVR3
- sâmbătă, 22.06.2019, de la ora 17:00, la TVR Timișoara
- sâmbătă, 22.06.2019, de la ora 21:30, la TVR3
- duminică, 23.06.2019, de la ora 11.30, la TVR Timișoara
- joi, 27.06.2019, de la ora 11.00, la TVR MOLDOVA.
Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalele digitale 85 UPC și 107 DIGI.
De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe canalul de YouTube @TVRTimișoara și pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și în playerul de mai sus.