loader
Foto

Galerie foto

Ciacova a fost importantă în istorie şi are multe de oferit călătorilor

Ne continuăm aşadar plimbarea prin Ciacova cu o nouă oprire de regitru ecumenic, de data asta la biserica catolică. Ca să fim cu inima împăcată că i-am vizitat şi pe sârbi, şi pe români, şi pe maghiari, şi pe nemţi, trăitori odinioară laolaltă în bună pace şi înţelegere, ca peste tot în Banat.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Cu gândul ăsta optimist în minte ne continuăm incursiunea ciacoveană, iar doamna Sava propune, acum că am descoperit locul, să descoperim şi oamenii care-l locuiesc şi care-i conturează povestea. Unul dintre ei e ultimul fierar din zonă, şi-l găsim, desigur, la treabă.

Ploaia măruntă care s-a aşternut peste pustă şi peste călătoria noastră nu ne sperie câtuşi de puţin, aveam în plan să mergem la Cebza, la mănăstire, şi asta facem. Aşezământul mănăstiresc, reînviat în 1996, s-a dezvoltat mult în ultimii ani, dar tradiţie monahală a existat aici cu multă vreme în urmă, chiar mai înainte de secolul al XVIII-lea. Bisericuţa de lemn din cimitir e ultima din şirul mai multora ridicate, de-a lungul timpului, aici.

Cu inimile incărcate de linişte, plecăm mai departe. Anume la Petroman, unde gazda noastră ne aşteaptă în poartă, ca să ne prezinte mândria gospodăriei sale: doi căluţii primeniţi ce vor fi înhămaţi la o ditamai caleaşcă ce pare desprinsă din poveşti, ea însăşi proaspăt vopsită şi dichisită. În trăsura aranjată ca pentru paradă suntem invitate să urcam, iar odată instalate comod între pernele moi, pornim la o plimbare ca-n vremurile de altădată.

Ne întoarcem în inima orăşelului de pusta unde, echipa reîntregită, ne îndreptăm către obiectivul numărul unu al Ciacovei, simbolul oraşului şi locul pe care îl ştie toată lumea care a trecut măcar o dată pe aici. Vechiul turn de apărare şade semeţ chiar pe stema oraşului, iar mai marii locului au înţeles că Ciacova are multe de oferit unor călători însetaţi de cunoaştere. Abordăm drumul vertical ca să privim Ciacova de la înălţime. Urcarea devine tot mai palpitantă şi pe alocuri, căţărarea pe scara aşezată în unghi de 90 e cu emoţii. Dar finalul călătoriei e musai să fie la înălţime, la figurat, şi, uite, şi la propriu, aşa că nu abandonez. Iar priveliştea ce se aşterne la picioarele noastre, odată ajunşi în vârf, nu e anulată nici măcar de ploaia mocănească ce s-a aşternut asupra orăşelului din pusta bănăţeană.

Emisiunea "Drumuri aproape" se difuzează:

- sâmbătă 13.10.2018, de la ora 17:00 la TVR Timișoara

- duminică 14.10.2018, de la ora 08.00 la TVR 3(w500)

- duminică 14.10.2018, de la ora 11.30 la TVR Timișoara

- marți 16.10.2018 de la ora 18.00 la TVR Internaţional

- marți 16.10.2018 de la ora 21.30 la TVR Timișoara

- joi 18.10.2018 de la ora 11.00 la TVR Moldova

- vineri 19.10.2018, de la ora 2.00 la TVR Moldova.

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai sus.

1:00 În prelungiri (R)

(Reluare)

2:30 Lumea de aproape (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara