loader
Foto

Codrin Paul Oneci face performanţă cu forţe proprii

În clasa a zecea şi la vârsta de 16 ani, Codrin ştie fizică, astronomie, astrofizică şi inginerie la nivel de facultate.

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

A adunat medalii peste medalii la olimpiadele naţionale, iar de curând s-a întors cu bronz de la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene.

Codrin Paul Oneci, de la Liceul Grigore Moisil din Timişoara pune succesul pe seama muncii individuale de acasă. Sistemul de învăţământ din Romania, spune el, nu este pregătit să susţină suficient elevii care fac performanţă.

Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene este o competiţie ce se desfăşoară pe echipe formate din câte trei elevi. Codrin a fost fizicianul echipei sale. Povesteşte că probele practice ale concursului au depăşit cu mult experimentele făcute în laboratoarele şcolare din România.

Codrin Paul Oneci (elev cl. a X-a, Liceul Grigore Moisil, Timişoara): Pentru mine nu a fost o problemă pentru că am lucrat așa ceva în laboratorul de acasă. Școala îți dă cunoțtințe de bază, în principal în clasele primare și după aia trebuie tu să construiești. E foarte important să fi susținut de familie.

Profesoara de fizică a lui Codrin spune că elevii pasionaţi de performanţă au de multe ori nevoie doar de îndrumare din partea dascălului. Cunoştinţele lor depăşesc cu mult programa obişnuită de la clasă.

Dorina Cucu (profesoară de fizică, Liceul Grigore Moisil, Timişoara): Învățământul românesc ar trebui să se gândească la vârfurile pe care le are. Ceea ce este trist e faptul că de multe ori acești copii sunt obligați să desfășoare niște activități pe care nu și le doresc și pe care ar putea să le desfățoare singuri fără să se plictisească.

Performanţa cere ore întregi de muncă suplimentară, aproape zilnic.

Codrin Paul Oneci (elev cl. a X-a, Liceul Grigore Moisil, Timişoara): În timpul școlii îmi fac loc pentru cel puțin 3-4 ore de fizică. Asta e foarte greu pentru că programa e foarte încărcată. Avem teme full.

Codrin mărturiseşte că deocamdată se concentrează pe competiţiile care bat la uşă. Cât priveşte calea de urmat după absolvirea liceului, universităţile de top din occident sunt un magnet pentru olimpicii români.

Codrin Paul Oneci (elev cl. a X-a, Liceul Grigore Moisil, Timişoara): Nu noi dorim să plecăm din țară, practic lumea ne dă afară. N-avem loc aicea.

Deocamdată, pe Codrin îl aşteaptă selecţia pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Se pregăteşte de pe internet şi din cărţile recomandate de părinţi şi profesori. Asta pentru că nici astronomia şi nici astrofizica nu fac parte din programa şcolară.

Reporter: Gabriela Stoian. Imaginea: Florin Moldovan.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).

18:30 Monocrom

19:00 ACTUAL REGIONAL – direct (R)

(Reluare)
 
Bucova: mirosul naturii, povești încă nespuse. Și Via Transilvanica

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 15:45, la TVR Timișoara, vă invităm la o ediție de primăvară la "Drumuri aproape".

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

Mici sau mititei, secretele unui grătar de succes | VIDEO

Ediție specială de 1 Mai la "Sarea în bucate", miercuri, de la 16:00, la TVR Timișoara.

 

#tvrtimisoara