loader
Foto

Galerie foto

Crumpi cu zamă și becsinalt în zona Aradului

Pe vremuri, de post, crumpii cu zamă erau nelipsiți de pe masa bănățeanului, iar becsinalt-ul, o mâncare de influență ungurească era preferat duminica.

 

Veronica Mihoc
Sarea în bucate - România în bucate

În această ediție a emisiunii Sarea în bucate, gătim la Vladimirescu în județul Arad, crumpi cu zamă și becsinalt.

O punem la treabă pe Alexandra Vartaci care scoate din raftul de rețete al familiei 2 zămuri ce i-au marcat toată copilăria. “În timpul săptămânii era nelipsită zama de crumpi. Mie nu îmi plăcea pentru că se făcea cu rântaș.”, povestește d-na Alexandra.

“Era preferata mea!” , zice uica Mihai țucându-și mâinile.

Felul acesta de mâncare era bun mai ales în perioada postului. Dar când porcii se tăiau și scârnăviile stăteau atârnate în cârlig, zama se îmbogățea cu cârnați afumați. Și nu era casă în care zama de crumpi să aibă același gust, cârnații dictând diferența.

Cât fierbe mâncarea, mergem la Muzeul de Etnografie și Folclor din Vladimirescu ca să o cunoaștem pe Maria Aiftincăi. O bucovineancă venită în Arad în 1983 care prin pasiunea sa a deschis acest muzeu privat cu peste 500 de costume populare și sute de obiecte etnografice din diferite zone ale țării și aparținând diferitor etnii.

Un loc neapărat de vizitat! Apoi, aprindem focul pentru becsinalt, o mâncare de duminică, căci la banățan o singură dată pe săptămână se tăia găina. Încercați și voi! Să aveți poftă!

Emisiunea "Sarea în Bucate" se difuzează la TVR Timișoara sâmbătă 23.02.2019 de la ora 18.30 (cu reluare duminică 24.02.2019 de la ora 12.30 și marți 26.02.2019 de la ora 21.00).

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai sus.

(w882)

12:00 Actual Regional (R)

(Reluare)

13:30 Selfie (R)

(Reluare)
 

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

Povești în rame | VIDEO

Povești în rame | VIDEO

publicat: miercuri, 10 aprilie 2024

Valea Almăjului și Banatul Montan se regăsesc pe simezele Galeriei 5 din Timișoara, până în 12 aprilie, într-o expoziție-eveniment.

Silvia Răileanu a început să cultive tomate la Biled acum 8 ani într-o seră modernă. Acum a extins-o, e o seră semiînchisă hitech care aduce cele ...

 

#tvrtimisoara